Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó

Benedek Tibor, a Millennium Masters játékosa a vízilabda-All Star-gálán a Duna Arénában 2018. július 31-én (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma hajnalban örökre lehunyta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó-legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után.
„Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait” – olvasható a Waterpolo.hu portálon.

Benedek Tibor a KSI-ben kezdett vízilabdázni, onnan került az UTE-ba, ahol komoly korosztályos sikereket könyvelhetett el. 1990-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban, egy évvel később a perthi világbajnokságon bronzérmet szerzett a csapattal. A barcelonai olimpián hatodik lett, ám elnyerte a torna gólkirályi címét. 1993-ban a LEN-kupát, egy évre rá a BEK-trófeát hódította el az UTE tagjaként. A válogatottal a legnagyobb sikereit Kemény Dénes kapitánysága alatt érte el, az 1997-es sevillai Eb-n aranyérmet szerző csapat a következő bő egy évtizedben tucatnyi elsőséget szerzett, köztük zsinórban három olimpiai aranyérmet (2000 Sydney, 2004 Athén, 2008 Peking). 1999-ben doppingvétség miatt eltiltották, ezáltal a sydney-i olimpiai szereplése is veszélybe került, ám a nemzetközi Sport Döntőbíróság végül mérsékelte a büntetést, így a sportoló ott lehetett a nyári játékokon.

Magyarországi klubszereplése után Olaszországba szerződött, ahol előbb a Roma, majd a Pro Recco csapatát erősítette. 2004-ben tért haza a Domino-Honvédhoz, majd 2007-től újra Olaszországban játszott. Szívritmuszavarai miatt egy időre visszavonult a válogatottságtól, de a 2008-as olimpián újra tagja volt a csapatnak.

39 évesen, 2012 májusában jelentette be visszavonulását, majd 2013 és 2016 között a válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, és 2013-ban világbajnoki címre vezette a csapatot. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának (International Swimming Hall of Fame), és négyszer választották Magyarországon az év vízilabdázójának.