Nyilvános egyeztetésre hívják Palkovics Lászlót a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Nyilvános egyeztetésre hívják Palkovics Lászlót a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete VIII. kerületi Rákóczi út 21-ben (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értetlenül állunk az egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt – ezzel a felvezetéssel jelentettek meg levelet a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, amelyet a 444.hu vett észre. Bírálják, hogy sem a vezetőség, sem ők nem ismerik a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.

Mint arról lapunk is beszámolt már, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég terjesztette a parlament elé az intézménynél a modellváltást szabályozó törvénytervezetet, ami létrehozná az egyetemet fenntartó új alapítványt. Ez kapná meg aztán ingyenesen az egyetem ingatlanát és vagyonát. Bódis József államtitkár pedig sietett egyértelművé tenni, hogy vannak a „vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatok.”

Az egyetem hallgatói Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek címzett levelükben azt írják, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Habár ismerik a tárcavezető eddigi nyilatkozatait, mégis – mint írják – számtalan megválaszolatlan kérdésük maradt. – Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk – szögezték le.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezért meghívták Palkovics Lászlót egy nyilvános egyeztetésre. Egy jövő szerdai időpontot javasoltak, hozzátéve, hogy a miniszter elfoglaltságai miatt máskor is lehet, de még a jövő héten szeretnék megtartani.

– Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –, amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás – írták még levelükben.