Tüntetni fognak a kórházukért – A fideszesek hallgatnak

Tüntetni fognak a kórházukért – A fideszesek hallgatnak

Vásárosnaményban a kórház kinyitásáért tüntettek (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken ismét tüntetni fognak a vásárosnaményi kórházért.

Augusztus 1-én már tartottak egy demonstrációt a Bereg központjában: a megmozdulás szervezői azt szerették volna elérni, hogy azonnali hatállyal induljon el újra az intézményben minden osztályon a fekvőbeteg-ellátás. A 400 főt megmozgató rendezvényen elégedetlenségüknek adtak hangot a felszólalók: nem fogadták el az intézet vezetése által ígért szeptember 1-i határidőt az újranyitásra, ahogyan azt sem, hogy az ötből mindössze három osztály elindítását emlegette a kórház, a másik kettőről hallgatott. Sőt: azóta nem hivatalos úton arról értesültek a szervezők – és más forrásból a Magyar Hang is –, hogy a rehabilitációs osztályt csak november 1-én tervezik megnyitni.

Vásárosnaményban a kórház kinyitásáért tüntettek (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Az augusztus 1-i demonstráción még megjelent Filep Sándor, Vásárosnamény kormánypárti polgármestere, noha fel már nem szólalt a rendezvényen. A település vezetője ezúttal közleményt adott ki, amelyben megköszönte a meghívást, de jelezte, hogy nem vesz rajta részt, ugyanis okafogyottnak tartja. Egyúttal szerencsésnek nevezte, hogy a magyar politikában most nem az utcán dőlnek el a dolgok.

Filep egyébként a kistérségi társulás vezetője is, ennek pedig az a jelentősége, hogy a demonstráció főszervezője, Sápi Mónika felkérte őt, segítsen abban, hogy a beregi kistérség polgármesterei a tüntetésre igyekvők rendelkezésére bocsássa a falvak kisbuszait. De sem Filep, sem a települések vezetői nem reagáltak erre a kérésre.
Mindez egyébként azért lenne fontos, mert ahogy arra augusztus 6-i lapszámunkbanban megjelent cikkben rávilágítottunk, a tömegközlekedés hiányosságai miatt van különösen fontos szerepe annak, hogy Vásárosnaményban kórház működik. Amit egyébként a koronavírus-járványra hivatkozva ürítettek ki még tavasszal, ám az intézet több szempontból is alkalmatlan arra, hogy ott covidos betegeket lássanak el.

A két héttel ezelőtti tüntetésen több ellenzéki országgyűlési képviselő is felszólalt, a térség kormánypárti képviselője, Tilki Attila viszont nem jelent meg. Sápi Mónika felkérte a politikust, hogy szólaljon fel ő is a rendezvényen és esetleg számoljon be arról, hogy miként lobbizott a kórház újranyitásáért, ám Tilki még csak válaszra sem méltatta.

A tüntetés pénteken délután négy órakor kezdődik a vásárosnaményi kórház előtt.