Gyurcsány: Nem leszek 2022-ben miniszterelnök, házelnök és még ki tudja, micsoda

Gyurcsány: Nem leszek 2022-ben miniszterelnök, házelnök és még ki tudja, micsoda

Forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Zárjuk le ezt a gyerekes beszélgetést!” címmel üzent a többi ellenzéki pártnak, illetve feltehetően elsősorban a Momentumnak Gyurcsány Ferenc, akinek esetleges szerepvállalása egy új kormány körül komoly vihart kavart az elmúlt napokban. Még a múlt héten idézte fel Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, hogy Gyurcsány Ferenc nem kíván kormányzati szerepet vállalni egy 2022-es ellenzéki győzelem esetén sem. „Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni, ami számunkra fontos az együttműködésünk szempontjából” – tette hozzá.

Azóta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a Facebookon üzente meg, hogy Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja. „Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van” – tette hozzá.

Hétfőn pedig Barkóczi Balázs, a DK szóvivője nyilatkozta a következőket az ATV-nek: – A 2022-ben felálló új, demokratikus és köztársaságpárti kormányban sem mint kormányfő, sem mint a kormányzat tagja nem akart szerepet vállalni (a pártelnök), ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vállalhatna közjogi pozíciót 2022 után. Mint a szóvivő hozzátette, a közjogi pozíció jelentheti a parlamenti képviselőséget vagy akár az országgyűlés elnöki tisztségét is.

Az esetleges közjogi tisztség vállalása kapcsán hétfőn ugyancsak az ATV műsorában szólalt meg Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint ez egy kompromisszumos megoldás, hiszen a DK nélkül nem lehet nyerni, viszont akkor sem, ha Gyurcsány Ferenc lesz az ellenzék vezetője. Lapunk hétfőn elérte Fekete-Győr Andrást is, aki leszögezte, hogy – Vadai szavaival ellentétben „egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc nem kedvelése nem jelenti azt, hogy valaki Orbán mellett lenne”.

Mindezek után Gyurcsány Ferenc kedden egy Facebook-posztban igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba. Mint írja, nem az a kérdés, hogy mi lesz vele, hanem az, hogy mi lesz Magyarországgal. „Magyarországnak új kormány kell. Ezért dolgozom ” – szögezi le.

Úgy látja, nem elég győzni, utána sikeresen kormányozni kell, a sikeres kormányzásnak pedig sok feltétele van. Az egyik, hogy a kormány mögött erős, egységes, felelős frakciók, pártok álljanak. Azt szeretné, ha „ha az európai demokraták sikeres kormányt alakítanának és vezetnének a következő választás után”.

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/photos/a.191029320929538/3669735039725598/?type=1&theater

– Nem kell találgatni, üzenni, szivárogtatni, helyettem beszélni. Ha mondani szeretnék valamit, elmondom. Így egyszerűbb és könnyebb, valamint elkerülünk értelmetlen konfliktusokat. Nem leszek 2022-ben miniszterelnök, házelnök, és még ki tudja micsoda. Szolgálni fogom az új kormányt. Ez az ambícióm. Semmiképpen se több – írja a DK elnöke.

Lapunk is beszámolt arról, hogy az ellenzéki pártok vezetői múlt csütörtökön megkezdték a hivatalos tárgyalásokat arról, hogyan fogjanak össze a 2022-es országgyűlési választásokra. – Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében – fogalmaztak a közös közleményükben.

Azóta már be is mutatták az első közös jelöltet a jobbikos Bíró László személyében: az agrárvállalkozó Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében méretteti meg magát az október 11-ei időközi országgyűlési választáson.