Fekete-Győr a Népszavának: Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek

Fekete-Győr a Népszavának: Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek

Fekete-Győr András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Logikus lenne, hogy egyetlen ellenzéki lista legyen 2022-ben, de minden negyedik momentumos választó azt mondja, a múltnak és a jövőnek el kell válnia. A 106 egyéni körzetből 54-ben kell – lehetőleg előválasztással kijelölt – ellenzéki jelöltnek győznie a kormányváltáshoz – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Népszavának adott interjúban. Mint hozzátette, tisztában van azzal, hogy ehhez nagyon sokat kell dolgozni, „márpedig mi ezt a munkát el fogjuk végezni”, így nem tartja lehetetlennek, hogy 27-28 helyen akár a Momentum legyen a befutó.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a Gödön tapasztalt ellenzéki széthúzás nem általános, „hanem egy csúnya kivétel.” Ezért nem fél attól, hogy meg lehet bontani az ellenzék összefogását, nem lát szoros összefüggést a gödi helyzet és az ellenzéki együttműködés jövője között.

Az ellenzéki közös munka most ott tart, hogy minden párt programjában megkeresik a közös pontokat, valamint az ellentéteket is. Szerinte a magyar társadalom is nemzeti minimumra vágyik, ezért biztos abban is, hogy a legfontosabb területeken, így az oktatás, az egészségügy és a szociálpolitika ügyében sikerül közös, az embereket is megnyerő közös programot összeállítani.

Mint hozzátette, „mindenkinek fontos, hogy egy magyar is ugyanúgy tudjon számolni, írni, olvasni, idegen nyelven beszélni, mint egy osztrák vagy egy német. Az is fontos, hogy egy magyar ne éljen hét évvel kevesebbet, mint egy átlagos német állampolgár. Aligha lehet kétséges, hogy az Orbán-rendszer a tudás és egészség ellen van, a pénz és a hatalom pártján állva.”

Kormányra kerülése esetén a Momentum ragaszkodna a határon túli magyarság szavazati jogához, az eurózónához való csatlakozást pedig felgyorsítaná kormányra kerülése esetén. Nem készülnek bosszúállásra, de igazságtételre igen, azaz „senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek. Ez vonatkozik nem kormánypárti személyekre, politikusokra is.

Úgy látja, „a magyar gazdaságot polip módjára hálózták be Tiborcz Istvánok, Mészáros Lőrincek, és mint láthattuk, a Szijjártó Péter külügyminisztert luxusjachton megvendégelő Szíjj Lászlók.” Szerinte a járadékvadász, értéket nem teremtő oligarcháktól is meg kell szabadítani a gazdaságot, és helyettük az innovatív és versenyképes tudással felvértezett cégeket érdemes támogatni a közösből is. Ha sikerrel járnak, akkor olyan magyar vállalkozások jönnek haza, illetve emelkednek fel itthon, amelyek képesek lesznek legyőzni ezeket a köröket akár piaci, akár közbeszerzési versenyben is.

– Egy felelős és jövőben gondolkodó kormány nem úgy emel fel vállalkozásokat, rétegeket, hogy vazallusi alapon tömi tele a zsebüket közpénzzel, hanem érdemi gazdasági és társadalmi teljesítmény tükrében teszi ezt – összegzi végül a pártelnök.