Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A járvány miatt egyre kevesebben raknak félre nyugdíjra

Szerző: | 2020. október 29., 19:21 | Belföld, Gazdaság

Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője (Forrás: K&H)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány nemcsak az elveszített munkahelyek miatt jelent komoly csapást az érintettek számára, de jelentősen csökkentette a megtakarítási hajlandóságot, illetve képességet – olvasható a K&H Biztosító legfrissebb kutatásában. 

HIRDETÉS - AIP

Ez különösen a nyugdíjcélú megtakarítások esetében jelent komoly gondot. A megkérdezettek negyven százaléka a járvány miatt kevesebbet tud félretenni a nyugdíjas éveire, és minél jobban érintett valaki, annál kevésbé akar a hosszú távú pénzügyekkel foglalkozni, ideértve a nyugdíjas évekre való takarékoskodást is. Az időben elkezdett kis összegű megtakarításokat az átlagnál sokkal kevésbé tartják fontosnak azok, akiket nagyon rosszul érintettek az elmúlt hónapok pénzügyileg. Akinek megszűnt a munkahelye, átlagosan 410 ezer forint, akinek „csak” csökkent a bevétele, 1,1 millió forint félretett pénzzel rendelkezik az átlagos 1,8 millió forint helyett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Pedig a kutatás szerint a magyarok 82 százaléka tisztában van azzal, hogy nagyon fontos az öngondoskodás, hiszen ha fent akarja tartani jelenlegi életszínvonalát, akkor szüksége lesz az állami nyugdíj kiegészítésére. Ennek ellenére még mindig viszonylag kevesen tesznek félre kifejezetten erre a célra.

–  Miközben a megkérdezettek 15 százaléka kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodik majd idős korában, 42 százalékuk pedig főként az államtól kapott juttatásból tervezi megélhetését, kismértékben kiegészítve más forrásból, addig a megkérdezettek alig 33 százaléka szerint tudna megélni a kapott összegből – ismertette a kutatás eredményeit Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért felelős vezetője. A felmérésben résztvevők ötöde gondolja úgy, hogy ugyanannyit kell majd hozzátenni a költségvetés által fizetett nyugdíjhoz, mint maga az állami ellátás összege. Vagyis ők azzal számolnak, hogy a nyugdíj mellett dolgozniuk kell majd ahhoz, hogy gond nélkül meg tudjanak élni. 

Azok, akik legalább valamilyen minimális összeget rendszeresen félreraknak idős korukra, leginkább önkéntes nyugdípénztárban gyűjtik a pénzt (38 százalék), illetve nyugdíjbiztosítást kötnek (20 százalék). Egy másik húsz százalék ingatlan bérbeadásából egészítené ki nyugdíját, a maradék pedig vállalkozásból (13 százalék) vagy családi támogatásból (9 százalék).

A nyugdíjcélú megtakarítások átlagos összege 1,8 millió forint, a gondtalan időskorhoz azonban a számítások szerint 21 millió forintra lenne szükség. Ennek ellenére a megkérdezettek 43 százalékának kevesebb mint félmillió forint van a nyugdíjszámláján.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: K&H Biztosító Zrt., koronavírus, megtakarítás, nyugdíj, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjszámla


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest