„Mi lesz, ha menekülni kell?” – Interjú Dull Szabolccsal és Uj Péterrel

„Mi lesz, ha menekülni kell?” – Interjú Dull Szabolccsal és Uj Péterrel

Uj Péter és Dull Szabolcs (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem várható a Nyugattól, hogy majd ők döntik meg Orbán Viktor rendszerét, és a sajtónak sem ez a feladata, hanem az igazság feltárása. A többi a társadalomra tartozik. Többek között erről beszélgettünk Uj Péter Index-alapítóval, a 444.hu vezetőjével és Dull Szabolccsal, az Index korábbi főszerkesztőjével.

Nem volt olyan pillanat, amikor komolyabban elgondolkoztam volna, hogy abba kell hagyni. (...) Az viszont már megfordult a fejemben, hogy mi lesz, ha menekülni kell – mondta Uj Péter annak kapcsán, felmerült-e már benne a szakma elhagyása. Szavai szerint voltak olyan pillanatok, amikor azt érezték maguk körül, hogy nagyon ellenséges a hangulat. – Csak egy példa: mi lesz, ha a szervereinket elviszik? – tette fel a kérdést.

(...)

Dull Szabolcs a kormánykritikus sajtó munkájával kapcsolatban úgy fogalmazott, „mi nem politikai célból írunk, és nem politikai feladatokat hajtunk végre”. Szerinte még akkor is van értelme a munkának, ha a fideszes politikusok, kormánytagok nem válaszolnak, hiszen önmagában a kérdések feltétele is fontos.

(...)

Abban mindketten egyetértettek, hogy a jövő a fizetős szolgáltatás az online világban is. Az újságírókat ugyanis valakinek „fizetnie kell”. Uj Péter szerint a koronavírus és az Index szétrobbanása olyan erős érzelmi hullámokat kavart a közönségben, amely sokkal hatékonyabban vitte át az üzenetet, hogy itt nem lesz normális média, ha nem fognak érte az fizetni.

Az Index példájából adódik a kérdés, mindegy, hogy kik az újságírók, ha van egy jól összerakott rendszer, akkor az sikeres lesz? Egyáltalán, siker az, ami most az Indexnél történik, hogy a teljes gárda lecserélése után is van, amikor az újság nyeri látogatottsági versenyt? Elképzelhető a jövőben, hogy egy mesterséges intelligenciát aláteszel egy jól működő portálnak, és nem is kellenek az újságírók? Van esély arra, hogy az újságírószakmában az óriási megosztottság változzon? Hiszen csak úgy repkednek az olyan jelzők a média munkatársaira is egymástól, hogy propagandista vagy épp Soros-ügynök. Gondolkoztak már pályaelhagyáson? Kell „félnie” ma egy újságírónak? Van hatása a tényfeltáró cikkeknek? A mai Magyarországon van jövője a fizetős online szolgáltatásnak? Nem kell attól tartani, hogy egy szűk rétegnek ott lesz a fizetős média, míg az ingyenes propaganda jóval nagyobb tömegeket fog elérni? Hasznosult az Indexnek gyűjtött pénz, mielőtt a NER rátette a kezét az újságra? Van arra bármi esély, hogy a magyar médiaviszonyokon a külföldi nyomás bármilyen szinten változtat? Dull Szabolcs a Telexnél folytatja, ha lejár a felmondási ideje?

A válaszokat és a teljes, terjedelmes interjút elolvashatják a Magyar Hang október 30-án megjelent 2020/44. számában.

Az interjút Katona Mariann és Lukács Csaba készítette.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/44. számban? Itt megnézheti!