Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Vétó-ügy: ultimátumot kaptak a magyarok és a lengyelek az EU-tól

Szerző: | 2020. december 07., 16:46 | Belföld

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországnak és Lengyelországnak legkésőbb keddig, vagyis holnapig válaszolnia kell arra, hogy feladja-e az EU költségvetési és segélycsomagjának blokkolását. Ha nemmel felelnek, akkor az EU25-ök megkezdik az előkészületeket ahhoz, hogy a két tagállam nélkül hozzák létre a közösség eredetileg 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának a létrehozását  – közölte újságírókkal hétfőn egy neve mellőzését kérő magasrangú EU diplomata a Népszava szerint.

HIRDETÉS - AIP

Az illetékes nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy a tárgyalásokkal megbízott német soros EU elnökség pontosan milyen javaslatot tett le Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő asztalára annak érdekében, hogy elálljanak a vétóval való fenyegetéstől. Korábban több brüsszeli forrás is arról beszélt, hogy az Unió egy kötelező erejű nyilatkozatban vállalna garanciát arra, hogy a két országot nem kényszerítik menedékkérők befogadására.

A jogállami feltételrendszert is tartalmazó pénzügyi csomagot sem az EU25-ök, sem az Európai Parlament nem hajlandó újratárgyalni. Az újságíróknak nyilatkozó EU diplomata közölte, hogy az uniós intézmények több lehetőséget is mérlegelnek a helyreállítási alap Magyarország és Lengyelország nélküli felállítására.

A mentőcsomagot létrehozhatják kormányközi megállapodással vagy megerősített együttműködés keretében is. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is bíznak abban, hogy Budapest és Varsó kész lesz a megállapodásra. Ha a két kormány a megadott határidőre nemmel válaszol a német EU-elnökség ajánlatára, könnyen elképzelhető, hogy a csütörtökön összeülő állam- és kormányfői tanács a napirendjére sem tűzi a pénzügyi csomag jóváhagyásának kérdését. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: EU, Lengyelország, Mateusz Morawiecki, Orbán Viktor, uniós költségvetés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest