Szennyvíz-adatok: ezekben a városokban csökken a koronavírus koncentrációja

Szennyvíz-adatok: ezekben a városokban csökken a koronavírus koncentrációja

Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2021. első hetében a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is stagnáló vagy enyhén csökkenő tendenciát mutat – számolt be kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala kedden.

Mint írták, a vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy az első héten jelentős növekedés egyik településen sem tapasztalható, Debrecenben, Kaposváron, Salgótarjánban és az öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) csökkenő a tendencia. Ugyanakkor Szekszárdon és Szolnokon továbbra is az átlagosnál magasabb az új koronavírus koncentrációja a szennyvízben.

Hangsúlyozták, a kedvező tendencia fenntartása érdekében továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása. Ezért az alábbiakra emlékeztettek:

– Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

– Tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot!

– Viseljünk maszkot!

– Gyakran és alaposan mossunk kezet!

– Tartsuk be a kijárási korlátozásokat!

A keddi adatok szerint egyébként 128-an hunytak el a járvány miatt az utóbbi 24 órában, illetve 696 új fertőzöttet találtak.