Senkit sem hívtak meg a magyar kormányból Joe Biden beiktatására

Senkit sem hívtak meg a magyar kormányból Joe Biden beiktatására

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök, Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt társaságában mond beszédet a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Kormányzati meghívó nem érkezett – ezt válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az ATV kérdésére azzal kapcsolatban, hogy fogja-e valaki képviselni a magyar kormányt Joe Biden, az Egyesült Államok következő elnökének szerdai beiktatási ceremóniáján. Szijjártó szerint „ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani” – utalt a koronavírusra.

Később a külügyminisztérium pontosította Szijjártó szavait. A kormánypárti Origónak közleményt juttattak el, melyben azt írták: Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet képviseli Magyarországot Joe Biden beiktatásán. Arra is kitértek, a megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. – Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára, és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen – hangsúlyozták.

Ugyanakkor tény, a külügyminiszter feltehetően nem kezdett túl jól a Biden-adminisztrációnál, ugyanis csupán pár hónappal a választás előtt számon kérte nyilvánosan Bidenen fiának vélt korrupciós ügyeit. Szijjártó Péter ezt amiatt tette, mert Joe Biden az önkényuralmi rendszerek között emlegette Magyarországot, többek között Fehéroroszországgal egy lapon.

Szijjártó ugyanakkor az esetről később úgy fogalmazott az Mfor.hu-nak adott interújában: ő ezt nem értékelné túl. – Amerikában volt egy választási kampány, ahol nyilván némi túlfűtött hangulatban rólunk nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire reagáltunk. Volt már ilyen, lesz is ilyen, nem csak az amerikaiakkal kapcsolatban – vélekedett. Hogy azóta elsimították-e a konfliktust, arra úgy reagált: „Mi simítódjon el? Az, hogy minket autoriter államnak nevezett, vagy mi? Az teljesen evidens, hogy számunkra fontos a harmonikus együttműködés az Egyesült Államokkal, ezt számtalanszor kinyilvánítottuk már. Ha ez gesztusnak számít, akkor elmondtuk. A nagykövetünk folyamatosan tartja a kapcsolatot az amerikai vezetőkkel, politikusokkal, abban a körben is elhangzik ez rendszeresen.”