„Ha a felelősség áthárítása olimpiai szám lenne, az Orbán-kormány nagy eséllyel indulhatna ezen a versenyen”

„Ha a felelősség áthárítása olimpiai szám lenne, az Orbán-kormány nagy eséllyel indulhatna ezen a versenyen”

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese (Fotó: MSZP Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vegyen példát a kormány az Orbán Viktor által mintalabornak tekintett Ausztriáról a gazdasági válságkezelésben – ezt követeli az MSZP.

Komjáthi Imre, a párt elnökhelyettese vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hatalom már tavasszal is késlekedett a gazdaságvédelmi akcióterv elindításával, ami ráadásul – szavai szerint – túlbonyolított volt. Majd nyáron azt lehetett gondolni, hogy felkészülnek a második hullámra, ehhez képest „elmentek az Adriára, ahol luxusjachton pihenték ki a fáradalmakat”. A politikus szerint tehát felkészületlenül érte a koronavírus-járvány második hulláma az országot, a gazdasági szereplőket, a munkavállalókat, a nép egyszerű gyermekeit.

Komjáthi Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy vehettek volna jó példát arról az Ausztriáról, amelyet Orbán Viktor mintalabornak tekint. Ott nagyon egyszerű volt a bértámogatásra való regisztráció, elég volt annyit tenni, hogy a munkáltató bejelentette a szándékát, megkapta a pénzt és oda tudta adni a dolgozónak, az igénybevételre való jogosultságot pedig csak egy harmadik szakaszban kellett igazolni. Emellett szomszédunknál egyszerre van jelen a tömeges tesztelés és az oltás. Lehetőségük van a munkavállalóknak a munkahelyükön tesztelni, ha pedig az nem megoldott, akkor munkaidőben mehetnek el a vizsgálatra.

A politikus egyúttal megismételte a szocialista párt követeléseit: 100 százalékos táppénzt kapjanak a koronavírus miatt karanténba kerülők, az álláskeresési járadék 9 hónapig járjon minimum nettó 100 ezer forinttal, az elbocsátás előtt álló dolgozók pedig nettó 180 ezer forintig kapjanak támogatást.

Komjáthi Imre úgy fogalmazott, a magyar kormány alternatív valóságban él, érdemi segítség helyett pedig csak a felelősséget hárítja a járvánnyal kapcsolatban. – Ha a felelősség áthárítása, a másokra való mutogatás, mások hibáztatása olimpiai szám lenne, az Orbán-kormány nagy eséllyel indulhatna ezen a versenyen – mondta. Azt már szerinte megszokhattuk, hogy Soros György, a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták vagy épp az ellenzék felelős. – Mindenki felelős, csak a felelős kormány nem – közölte.