Soron kívül kapott védőoltást a gyöngyösi polgármester, bocsánatot kért

Soron kívül kapott védőoltást a gyöngyösi polgármester, bocsánatot kért

Hiesz György gyöngyösi polgármester Forrás: Gyöngyös Tv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha nem tartozik az oltási rend szerint jelenleg oltott egyik csoportba sem Hiesz György, Gyöngyös független – korábban MSZP-tag – polgármestere, mégis kapott koronavírus elleni védőoltást. Erről a pestisracok.hu nevű oldal írt először. Arról számoltak be, hogy Hiesz György a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban kérte a maga számára a vakcina beadását, azt is felvetve, hogy a polgármester jogosulatlanul jutott hozzá a védőoltáshoz.

Hiesz György a Gyöngyösi TV-nek adott interjúban megerősítette az információt, azt, hogy valóban kapott koronavírus elleni védőoltást. A körülményekről elmondta, hogy január első napjaiban a kórház személyzete egy, a Mátra másik oldalán működő idősotthonban oltotta az ellátottakat. A kiszállított vakcina mennyisége azonban jóval nagyobb volt, mint amennyire ott szükség volt, így kimaradt néhány tucat oltás. Elmondása szerint a személyzetnek másfél órája volt arra, hogy eldöntse: kukába dobják a kimaradt oltóanyagot, vagy pedig kiosztják. Állítja, ezt követően értesítették a házi orvosokat, akik pedig hívták a körzetükben élőket. Szavai szerint így érkezett hozzá a telefonhívás egy szombaton, hogy menjen be, és beadják neki a védőoltást. Egy órán belül kellett döntenie arról, hogy „igen vagy nem”, vagyis hogy kéri, avagy sem az oltást. Sokadmagával kapta meg a vakcinát, olyan személyekkel együtt, akik szintén nem egészségügyi dolgozók – magyarázta. Hozzátette, nem városházi dolgozókról van szó.

https://www.facebook.com/hieszgy/posts/1350493015327263

Elmondása szerint nem tudja, hogy milyen protokoll szerint zajlik az oltás. Az interjúban – a már részletezett körülmények miatt is – visszautasította a megfogalmazást, miszerint kierőszakolta magának a vakcinát. Kitért arra is, hogy végül azért vette fel az oltást, mert félt a megbetegedéstől. Kijelentette: hibázott, amikor elfogadta az oltást, ezért bocsánatot kért.

Hozzátette, amikor az egészségügyi szakszemélyzet felhívta, nem tudta, jó döntés-e elfogadni vagy visszautasítani a vakcinát, de a következmények fényében ma már elképzelhető, hogy másként döntene. Egyébként azt is megjegyezte, hogy természetesnek tartaná, ha Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort és a kormány tagjait már rég beoltották volna, ahogy a 3200 önkormányzat polgármestereit is. Hiesz György kitért arra is, hogy teljes mértékben oltáspárti, ezért javasolja mindenkinek a védőoltás felvételét.

Az operatív törzs január 20-án tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos az újságírói kérdések között ejtett szót a kimaradó vakcinákról. Arra kérdeztek rá ugyanis, hogy előfordulhat-e, hogy „kiöntögetnek fel nem használt vakcinát az oltópontokon?” Müller Cecília azt felelte, hogy még a felvetésen is megdöbbent, „mert tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér”. Azt mondta, ilyen biztosan nem fordulhat elő; az oltópontokon szolgálatot teljesítő dolgozók jól tudják a feladatukat. Megfelelő tárolás estén a -80 fokról elővett vakcina 2-8 fokon tárolva még 5 napig felhasználható. Ám a tiszti főorvos leszögezte, hogy az összes olyan vakcinát el kell oltani, amelyet egy adott napra szánnak. Az előjegyzésbe vett személyek időre érkeznek, akik között mindig vannak, akik készenlétben vannak, ha valaki nem tud elmenni – derült ki a szavaiból.