Operatív törzs: A kormány szerdán vizsgálja a korlátozásokat, de vakcina híján nem lesz nyitás

Operatív törzs: A kormány szerdán vizsgálja a korlátozásokat, de vakcina híján nem lesz nyitás

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Eddig összesen közel 5200 egyetemi hallgató vett részt a járvány elleni védekezésben. Kivették a részüket a pedagógusok, a kormányhivatali és szociális intézmények dolgozóinak szűrésében, közel ezer fiatal kórházakban dolgozik, sok százan pedig önkéntesként az egyetemi klinikákon vállaltak munkát, és a mentőszolgálat kötelékében is közel 2200 fiatal teljesített szolgálatot – mondta el Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az operatív törzs szerdai fellépésén. – Hatalmas köszönet illeti őket – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány minden eszközzel támogatja a hallgatókat, akik a járulékmentes fizetés mellett egyetemi krediteket is kapnak a munkájuk után, és a vizsgaidőszakot is meghosszabbítják számukra. Ezen túl az egyetem saját forrásból is nyújthatnak támogatást a védekezésben részt vevő diákoknak – árulta el Schanda Tamás.

– Sokan a közbizalmat próbálják aláaknázni rémhírekkel, vagy „egészségügyi Mekk mesterként” bagatellizálják el a járványt, ez a legkárosabb és legfelelőtlenebb magatartás – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, közel egy éve élünk együtt a vírussal, de már látjuk a járvány végét. – Bár Brüsszel hibájából kevés vakcina érkezik, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a hiányt pótolni tudják. A magyarok fegyelmezettségének köszönhetően eddig eredményes volt a védekezés, ne most adjuk fel – fogalmazott Schanda Tamás.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatok kapcsán elmondta, 1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A vírus hazai megjelenése óta már 361 881 embernél diagnosztizálták a betegséget. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így a koronavírus már 12 198 áldozatot követelt itthon. Közben a gyógyultak száma is folyamatosan nő, már 246 596-an vannak túl a betegségen. Jelenleg 103 087 aktív fertőzöttről tudni. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 152 704-en kaptak oltást, közülük 17 772-en már a második vakcinán is túl vannak.

– Napokon belül lezárul az egészségügyi dolgozók kampányoltása – fogalmazott Müller Cecília, aki kérte, ha valaki még nem adatta be magának, siessen vele, hiszen a hatóságnak tovább kell lépnie az oltással a magas kockázatú csoportok felé. Jelentősen megnő az oltási program intenzitása a szociális intézményekben élők körében – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

– A kormány a szerdai ülésén vizsgálja a korlátozások fenntartását, nagyon szeretnének már nyitni, de ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség – fogalmazott Müller Cecília. Bíznak benne, hogy a jövőben más forrásból is tudnak vakcinát szerezni.

A tiszti főorvosnak jó híre is volt: az Eli Lilly gyógyszergyár terméke, bamlanivimab is Magyarországra érkezik. Ez egy antitestekből álló készítmény, amely a korábbi plazmaterápiához hasonlóan a súlyos betegek egészségi állapotának javításához járulhat hozzá. – Ez passzív immunizációt jelent, vagyis készen juttatják a szervezetbe az ellenanyagokat, amelyek felveszik a harcot a vírussal – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos elmondta még, hogy az enyhe tél miatt a mogyoró-, ciprus-, és tiszafafélék virágozni kezdenek, szórják a pollenjüket már most, ez pedig érzékenyen érintheti az allergiásokat, őket a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára irányította Müller Cecília. Hozzátette, az allergiának hasonló tünetei lehetnek a Covid-19-hez, de előbbi esetben az orrfolyás és viszketés, míg utóbbi esetben a láz és izomfájdalom jelentkezik. – Ha valakiben kétely ébred a tünetei miatt, forduljon orvoshoz – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a gyöngyösi polgármester soron kívüli oltása miatt vizsgálat indult a helyi kórházban.

Müller Cecília elárulta, az előkészített, de el nem használt vakcinát olyan személynek adják be, aki már jelentkezett az oltásra, és szerepel a jogosultak listáján. Fontos, hogy a kiolvasztott vakcinát akár öt napig is fel lehet használni, de amint kinyitották az ampullát, azt hat órán belül el kell használni.

– A második oltást is megkapott személyek hét nappal a második adag után védettnek minősülnek, így a hatóságok tervezik a jelenlegi karanténszabályok módosítását, hogy a már védettséget szerzetteknek ne kelljen karanténba vonulniuk – mondta Müller Cecília.

A szociális otthonok kapcsán a tiszti főorvos elmondta, meg kell találni a lehetőséget arra, hogy a lakók tartani tudják a kapcsolatot a rokonaikkal. Azt kérik minden intézménytől, hogy keressék meg a legmegfelelőbb lehetőséget a biztonságos találkozókra.