Orbán Viktor megvárja a kínai vakcinát, azzal akarja beoltatni magát

Orbán Viktor megvárja a kínai vakcinát, azzal akarja beoltatni magát

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten megkezdődik a regisztrációalapú oltás, persze itt is lesz sorrend – jelentette be szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök számításai szerint márciusig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai vakcina, akkor ez a szám a kétszeresére is emelkedhet. A kormányfő egyúttal javasolta az egyetemeknek a modellváltást, arra hivatkozva, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a következő években olyan egyetemfejlesztési program indul meg Magyarországon, amilyenre még nem volt példa.

A koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások márciusig tartó fenntartásának indoklásával kezdte a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjúját péntek reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, hogy ő is szabadulna már, ez a „félszabad” élet megviseli a magunkfajta polgári kultúrájú országokat. – Fájó szívvel kellett igazat adnom a szakembereknek, hogy ne áldozzuk föl azt a három hónapos eredményt, amit eddig elértünk – magyarázta a miniszterelnök, hiszen „ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, akkor a semmibe hullik mindaz, amit eddig közösen elértünk”.

A kormányfő ezúttal is hangsúlyozta, hogy emberéletekről van szó. Megérti, hogy sokakat az érzelmek hajtanak, de amikor mindenki ideges, a döntéshozóknak akkor kell a legnyugodtabbnak maradniuk, hogy jó döntést hozzanak. Nem az a döntő érv, hogy ki fog megharagudni, hanem hogy mi akadályozza a járvány terjedését.

Orbán Viktor elmondása szerint „sokan mondták”, hogy este nyolc óra helyett este tízkor kezdődjön a kijárási tilalom. Ám a kormányfő szerint nem szabad, hogy elhatalmasodjon az az érzés, hogy fokozatosan, de vissza tudunk térni a normális életünkhöz. Nem tudjuk ugyanis, hogy mikor lesz elegendő vakcina és a harmadik hullám a következő országokban hogyan szabadul el és miként hat ránk. – Amíg nincs elég vakcina, vegyük tudomásul, hogy a vírushoz alkalmazkodnunk kell. Amikor lesz elég vakcinánk, akkor meg ledöfjük a vírust és győztünk és szabadok leszünk újra – fogalmazott.

Szóba került az interjúban, hogy egyes vendéglátóhelyek azt tervezik, a tiltás ellenére is kinyitnak február elsején. Orbán Viktor elmondása szerint erről beszéltek az operatív törzs ülésén, ahol azt kérte, hogy a külföldi példákkal ellentétben itthon ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás és nincs erőszak. Addig ugyanis a szabálysértési kérdéskörben marad az ügy. Ugyanakkor arra kérte „az összes türelmetlen embert”, hogy ne tegye, mert egy járványról van szó, egy vírusról, ami fertőz és emberek halhatnak bele. A szankciók pedig egyértelműek: aki szabályt szeg, 150 ezer és 1 millió forint közötti bírságot fog kapni, a szabályszegő helyeket be fogják zárni félévre vagy akár egy évre. – Higgyék el, nem éri meg – mondta.

A miniszterelnök megérti, hogy az éttermek nehéz helyzetben vannak és a kormány igyekszik segíteni. – Vannak intézkedéseink, amiknek a lassúságát bírálták, azt sem zárjuk ki, hogy igazuk van – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a gyorsítást sürgette. Arra a kérdésre, hogy a bértámogatás lassan jön, a megítélt 27 milliárdból még csak 7 milliárdot fizettek ki a kormányhivatalok, Orbán Viktor annyit mondott: „bízzanak bennünk”, már határozatot hoztak a pénz kifizetésének felgyorsításáról.

A miniszterelnök ezúttal is ismertette a legfrissebb adatokat: 1459 új beteget diagnosztizáltak és 83 ember halt meg az elmúlt 24 órában. 3649-en vannak kórházban és 258-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy jövő hét elejétől megkezdődik a regisztrációalapú oltás, de ott is van egy sorrend: a legidősebbekkel kezdenek, őket követik a krónikus betegek. Aki tehát szeretné magát beoltatni, az regisztráljon, mert azokat tudják behívni. A kormányfő is be fogja oltatni magát, szavai szerint a kínai vakcinát fogja megvárni, abban bízik legjobban. Arra hivatkozott, hogy a kínaik ismerik legrégebb óta ezt a vírust.

A beszélgetésben itt szóba került Hiesz György gyöngyösi polgármester, aki soron kívül beoltatta magát. Orbán Viktor azt mondta, hogy „senki sem boldog ettől”, a jog majd érvényt szerez a büntetésnek. Azt megérti, hogy az emberek aggódnak a saját és szeretteik életéért, de ki kell alakítani egy sorrendet az oltásban.

A miniszterelnök inspiráló példának nevezte Szerbiát, ahol kínai vakcinával is oltanak. Szomszédunknál ugyanis meg tudták szervezni a saját ellátásukat, jobban, mint akik az Európai Unióhoz tartoznak. Ráadásul „kipróbálják” nekünk azokat a vakcinákat, amelyekkel szemben nekünk fenntartásaik vannak. A miniszterelnök ezért minden nap kér jelentést arról, hogy ott mennyi embert oltottak be.

A kormányfő elmondása szerint pénteken vagy szombaton szerződnek a kínaikkal a vakcinabeszállításról. Ha ez nem jön, akkor március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani az első oltással mindenképpen. Amennyiben lesz kínai vakcina, akkor ezt meg lehet kétszerezni, ha lesz orosz is, akkor még nagyobb lehet a szám. – Egy radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat valamikor húsvétkor – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy akkor már a nyitás bizonyos kérdései előkerülnek: egyszerre nagyot nyissanak vagy fokozatosan, akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozzanak-e.

A miniszterelnök beszélt a gazdaság-újraindítási akciótervről is. Ennek része például, hogy a legkisebb falvakban is legyen kisbolt. A nagyobb döntések között említette, hogy a következő években olyan egyetemfejlesztési program indul meg Magyarországon, amilyenre még nem volt példa. 1500 milliárd forintot fognak befektetni a magyar egyetemekbe a következő egy-két évben, ezért is javasolta Orbán Viktor az intézményeknek a modellváltást.