Kiderült, a kaszinók miért lehetnek nyitva

Kiderült, a kaszinók miért lehetnek nyitva

Játékgépek a debreceni Grand Casinóban 2014. október 17-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerencsejáték lebonyolítására szolgáló létesítmények – így többek között a lottózók, a kártyatermek és a játékkaszinók – nem minősülnek vendéglátóipari egységeknek. Ezzel a felütéssel kezdi Ungár Péternek adott válaszát a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Az LMP parlamenti képviselője rákérdezett Varga Mihály pénzügyminiszternél, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak?

Ungár február elsején küldött teljes kérdése így szólt: „A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a vendéglátóipari egységeket bezárták, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást. A kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket mindennap 19 óráig. Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak? A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?”

Erre válaszolt most a miniszter nevében Fónagy János. Az államtitkár szerint a „szerencsejáték szervezés helyszínéül szolgáló helyiségek kizárólag a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről kiadott kormányrendeletekben foglalt védelmi intézkedések megtartásával üzemelhetnek”. Egyúttal azt is leszögezte, a járványügyi szabályokat valamennyi szerencsejáték helyiségben maradéktalanul be kell tartani.

– A Magyarországon működő 11 játékkaszinó nyitvatartási idejét a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseihez igazodva módosította: legkésőbb este 7 órakor bezárnak, amelyet a szerencsejáték felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőriz” – jegyezte meg válaszában az államtitkár.

Ahogy a Telex témával foglalkozó cikkében is emlékeztet, kaszinóbiznisznek hagyományosan jó a fekvése a kormánynál. A korábbi kaszinókirály, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála után a kaszinóbirodalma tavaly áprilisban két kormányközeli üzletember érdekeltségébe került: az öt fővárosi kaszinót üzemeltető Las Vegas Casino Zrt.-t egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz köthető cég vette meg.

Garancsi István az építőiparban sikeres Market Építő Zrt. és a Mol Fehérvár FC futballklub résztulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, a Forbes február elején közzétett listája szerint a 23. leggazdagabb magyar. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád üzlettársa és bajtársa, korábban a Fidesz-agytröszt Századvég többségi tulajdonosa volt, és egyébként Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. Londoni nagykövetként is szolgált, akkoriban szállt be az orosz metróbizniszbe is.