Szputnyik-V vakcinával oltották be Merkely Bélát

Szputnyik-V vakcinával oltották be Merkely Bélát

Merkely Béla megkapja a védőoltást (Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazolt Covid-19 fertőzése után 3 hónappal Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást – közölte csütörtökön a Semmelweis Orvostudomány Egyetem. Az intézmény rektorát négy másik orvoskollégájával együtt Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be az orosz Szputnyik V vakcinával. A rektor hangsúlyozta: az egyetem vezetése és munkatársai ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az oltások biztonságosságára.

Az egyetemen 2020. december 26-án kezdték meg az oltásokat, mára a betegágy mellett dolgozó orvosok 100 százaléka, míg a szakdolgozók 92 százaléka védett, és ezzel gyakorlatilag megszűnt a koronavírus terjedése. Az 5800 egészségügyi területen dolgozó munkavállaló közül jelenleg mindössze 3 olyan szakdolgozó van távol igazolt Covid-19 fertőzés miatt, akik korábban nem kapták meg az oltást – közölte a honlapján megjelentetett közleményben az egyetem.

Merkely Béla rektor az oltás felvétele kapcsán hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem vezetői és munkatársai saját példájukon keresztül mutatják be az oltások biztonságosságágát és hatékonyságát, céljuk a vakcinák iránti közbizalom növelése. Az egyetemen az indulástól a Pfizer-BioNTech oltóanyagát alkalmazták, majd idén január közepén érkezett meg a Moderna vakcinája, amelyet elsősorban az idősotthonokban használtak, mostantól pedig a Szputnyik V-el bővül a védőoltások köre.

Az egyetem végezte a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (például háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá a szociális otthonok lakóinak oltását, mindemellett oltják a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye szerinti Semmelweis Polgárokat (munkatársakat, hallgatókat) is. Az egyetem dolgozói eddig 46 648 db védőoltást adtak be.