Ezért is indul Hadházy Ákos a zuglói előválasztáson

Ezért is indul Hadházy Ákos a zuglói előválasztáson

Rózsa András, a Momentum zuglói vezetője, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András pártelnök a 2021. február 15-i sajtótájékoztatón (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos 2022-ben nem Szekszárdon, hanem Zuglóban indulhat, az ellenzéki összefogás jelöltjeként – ráadásul az előválasztásra egy új párt, a Momentum nevezi, az ő színeikben indul az országgyűlési képviselő a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Az egykoron fideszes, majd LMP-s szekszárdi független politikussal a bejelentés után interjút készített a Szekszárdi Vasárnap, amelyet teljes terjedelmében most a Facebookon tett közzé.

Az interjúból kiderül egy újabb ok, amiért a független politikus – nem kis meglepetésre – nem helyben, hanem Zuglóban méretteti meg magát. Mint elmondta, van egy tartozása 2018-ból: Harangozó Tamás jelenlegi szocialista frakcióvezető-helyettes akkoriban visszalépett Hadházy javára, amivel azt kockáztatta, hogy kiesik a parlamentből. Ezzel adja vissza neki a gesztust, és ha az előválasztáson nyer, ő is rá fog szavazni – tette hozzá.

Azt ugyanakkor tagadta, hogy egyfajta pártok közti alku jött volna létre, ezért kapja meg az MSZP Szekszárdot, és indíthatja Harangozó Tamást, miközben a Momentum nem indít majd az előválasztáson igazán ismert helyi jelöltet a saját zászlaja alatt. Mint leszögezte: „háttéralkukban leosztott pozíciókkal, a választókra rákényszerített jelöltekkel nem lehet győzni”.

Arra a kérdésre, hogy a 2018-ban Zuglóban győző MSZP-s Tóth Csaba valóban korrupt politikus-e, azt válaszolta, hogy a valódi változásért igyekszik dolgozni: „Meg kell mutatnunk, hogy van olyan politika, amelyik valóban felelősségre vonja a korrupt politikusokat, de nem csak a politikai ellenfeleknél lép fel, ha korrupció gyanúját látja”. Szerinte „Zuglóban voltak és vannak is nagyon gyanús ügyek, amelyeknek a feltárásáért, az esetleges visszaélések megszüntetéséért az ottani baloldali szereplők – finoman fogalmazva – nem tettek meg mindent”. Ugyanakkor Karácsony Gergelyt tisztességes és jószándékú embernek tartja, egészen biztos abban, hogy ő személyesen nem profitált ezekből, vagyis ő nem korrupt.

Hadházy arról is beszélt, hogy Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselőkkel összehangolják a munkájukat. A Momentummal konkrét ügyekben kezdtek el együtt dolgozni, ebből született meg az együttműködés. Mint hangsúlyozta, ahhoz a kezdetektől ragaszkodtak, hogy nem lépnek be a pártba, hanem ők hárman a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség zászlaja alatt szövetkeznek a Momentum Mozgalommal.

Bár többen is biztatták, hogy mérettesse meg magát miniszterelnök-jelöltként, nem indul, és ennek van egy gyakorlati és egy elvi oka. Neki az a fontos, hogy 2022 után legyen valódi elszámoltatás, illetve olyan szabályokat hozzanak, amelyek megnehezítik a jövőben is azok dolgát, akik „bele akarnak nyúlni a közösbe”. – Mivel tudom, milyen hatalmas a korrupció, tudom, hogy ez egy egész embert kívánó egészen nagy munka. Aki ebben a munkában támogat engem, azt én is támogatni tudom – tette hozzá.

Az elvi ok pedig az, hogy igazából nincsen esélyegyenlőség a pártok és a kormány között: „elsősorban a propagandagépezet miatt nem beszélhetünk tisztességes választásokról. Azt gondolom, az ellenzéknek jóval keményebben kellett volna fellépnie a tisztességes játékszabályokért. Mivel úgy döntöttek, hogy így is elindulnak, én is megteszem, de nem lenne helyes az ellenzéket vezetni egy választáson akkor, amikor az adott választást nem ismerem el tisztességesnek” – fogalmazott a politikus.

Arról is beszélt, hogy a korrupcióellenes nyomozásainak miért nincs egyelőre igazán komoly következménye. Szerinte ez a rezsim lényegéből következik, amelyet közpénzekből, főleg az EU-s támogatásokból tartanak fent. – A korrupció felderítése ettől függetlenül fontos, hiszen a remélt kormányváltás után elő kell venni ezeket az aktákat és megindítani az eljárásokat – hangsúlyozta, illetve hozzátette, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (az OLAF) sok bejelentését kivizsgálta és igazat is adott neki.