Megkezdték a behívó SMS-ek kiküldését a hétvégén elmaradt AstraZeneca-oltások pótlására

Megkezdték a behívó SMS-ek kiküldését a hétvégén elmaradt AstraZeneca-oltások pótlására

Májer Sándorné szakápoló (b) beolt egy nõt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésû, koronavírus elleni vakcinájával Ottmár Edit háziorvos salgótarjáni rendelõjében 2021. február 11-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs korábbi közlése szerint a hét második felében oltják el azokat az AstraZeneca-vakcinákat, amelyeket a múlt hétvégén terveztek beadni 74 ezer embernek. Az oltásra behívó SMS-eket kedden tényleg elkezdték kiküldeni a résztvevőknek.

A hétvégi tömeges oltást az értesítő sms-t követően egy újabb üzenettel lemondták, miután kiderült: sokan kaptak lakóhelyüktől távolra szóló oltási behívót, míg másokat tévedésből hívtak be a 60 év alatti krónikus betegeknek szánt AstraZeneca vakcinával való oltásra. A koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztatási oldalon először technikai hibára hivatkoztak, majd a bejegyzést törölték. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István államtitkár elnézést kért a kialakult helyzetért.

Végül mégis kiderült: beoltják azokat, akik megjelennek az oltóponton. Több helyről olyan hírek érkeztek, hogy ha az ember a behívásnak megfelelően elment (tehát figyelmen kívül hagyta a lemondást), akkor beoltották mégis. Több helyütt a személyzet örült, ha valaki betévedt az oltópontra. Voltak, akiket közvetlenül az oltópontról hívtak fel telefonon, hogy menjenek oltakozni, és ne törődjenek a lemondó sms-sel. Csak azok kaphatják meg az oltást, akiket hívtak sms-ben, az azonban helyről helyre változott, hogy ragaszkodtak az sms-ben megjelölt időponthoz, vagy más időpontban is beoltották a listán szereplőket. Végül az Operatív Törzs azt közölte: aki mégis odamegy az oltópontra a lemondás ellenére, azt beoltják, mert a vakcina fizikailag ott van.

A hvg.hu közölte az üzenet szövegét is, amelyet a szervezők most megint kiküldtek a 60 év alatti krónikus betegeknek. Az üzenet, amiből az adatok érzékenysége miatt bizonyos részeket kivettek belőle, alább látható:

Tájékoztatjuk, hogy …... TAJ számmal érkezett regisztrációja alapján a koronavírus elleni védőoltásának beadására X-én, óra/perc, (cím) oltóponton kerül sor. Az oltás Astra Zeneca vakcinával történik. Kérjük, hogy az oltóponton pontosan szíveskedjék megjelenni és ha teheti hozza magával a kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu honlapról tud letölteni. Amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ha bármilyen okból nem tud megjelenni a megadott időpontban, akkor sincs teendője, oltására egy későbbi időpontban kerül sor, amelyhez szükség esetén regisztrációkor megadott adatait az adatvedelem [at] neak [dot] gov [dot] hu e-mail címen pontosíthatja.

A hvg.hu felhívta a figyelmet: az sms újdonsága, hogy benne van az is, hogy amennyiben a címzett már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ez a lap szerint arra utalhat, hogy a rendszer nem naprakész, hiszen annak látnia kellene (TAJ-szám alapján legalábbis mindenképp), hogy az illetőt beoltották-e.