Gulyás Gergely szerint áprilisban már nyithatnak a teraszok

Gulyás Gergely szerint áprilisban már nyithatnak a teraszok

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkárral online fogadóórát tartott, amelyről az atv.hu közölt összefoglalót. Az eseményen elhangzott az a kérdés is, miszerint a tervek szerint vajon mikor lehet leülni megebédelni egy étterem teraszára. „Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen” – válaszolta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy „minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az”.

Az online fogadóórán szóba került az is, hogy miért rendez Magyarország a korlátozások alatt is nemzetközi sporteseményeket, amire Gulyás Gergelynek azt volt a válasza, hogy „alig rendezünk”.

„Ahhoz képest, hogy milyen tervek voltak, lemondtunk nagyon sok rendezvényt, amiket pedig megrendezünk azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, ezek kizárólag zárt kapuk mögött rendezhetőek meg. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú” – mondta a miniszter az ATV tudósítása szerint.

Gulyás Gergely emellett a vakcinaszállítmányokról is beszélt. Mint mondta, e téren „a kínaiak a legszorgalmasabbak”, de szerződés szerint teljesítették a szállítást az oroszok és a Pfizer is. A Moderna szállít, de bizonytalanul, az AstraZeneca pedig több százezres elmaradásban van a szerződéshez képest – tette hozzá.

Gulyás azt is kiemelte, hogy a Magyarországon beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina.

Annyit azért érdemes a sporteseményekről Gulyás által mondottakhoz hozzátenni, hogy e téren még lenne tennivaló, hiszen a csütörtöki lengyel-magyar világbajnoki selejtezőmeccs után kiderült, hogy koronavírusos lett az egyik lengyel focista. A korábbi budapesti kardvívó-világkupán pedig mintegy mintegy harmincan kaphatták el a kórokozót.