Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hivatalos: az EMA szerint van kapcsolat az AstraZeneca oltás és a ritka vérrögképződés között, de továbbra is érdemes oltani vele

Szerző: | 2021. április 07., 16:39 | Belföld

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) újabb közleményt adott ki szerdán az AstraZeneca oltásával kapcsolatban. Ebben azt írják: lehetséges a kapcsolat az AstraZeneca vakcinája és a szokatlan vérrögképződés, illetve az alacsony vérlemezke szám között, ezt a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként fel kell tüntetni. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a védőoltás alkalmazásának előnye továbbra is meghaladja annak kockázatait.

HIRDETÉS - AIP

Mint kitértek rá, az eddigi esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Ugyanakkor az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak speciális rizikófaktort a védőoltás alkalmazása kapcsán.

Azt javasolják, azok, akik megkapták az oltást, és az alábbi tüneteket tapasztalják magukon, azonnal forduljanak orvoshoz:

– nehézlégzés
– mellkasi fájdalom
– lábduzzanat
– tartós hasi fájdalom
– neurológiai tünetek, beleértve a súlyos és tartós fejfájást vagy a homályos látást
– pontszerű bevérzések, amelyek nem az oltás helyén alakulnak ki

Az EMA szerint a ritka mellékhatás lehetséges oka lehet, hogy olyan immunválasz alakulhat ki egyeseknél, mint amit a heparinnal (ami egy véralvadásgátló szer) kezelt betegeknél néha tapasztalnak.

Kedden az EMA egyik szakértője már arról beszélt, hogy van kapcsolat a vérrögképződés ritka esetei és az AstraZeneca oltása közt, ám akkor még a szervezet ezt hivatalosan nem erősítette meg.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: AstraZeneca, vérrögképződés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest