A Pécsi Tudományegyetem és több más kutatóhely megkezdi a Sinopharm vakcina tényleges hatékonyságának kutatását

A Pécsi Tudományegyetem és több más kutatóhely megkezdi a Sinopharm vakcina tényleges hatékonyságának kutatását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időben magát a Coviddal kapcsolatos talán legmértékadóbb tudományos információforrássá kinövő Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó Facebook-csoportban jelent meg a Pécsi Tudományegyetem egyik betegtájékoztató dokumentuma, amelyben a kínai Sinopharm vakcinák valós hatékonyságát fogják kutatni (ha már a gyártó nem hajlandó nyilvánosságra hozni a saját vizsgálati eredményeit). Úgy tudjuk, hogy ez egy országos vizsgálat része, amelyben a PTE is részt vesz.

A vizsgálat a Sinopharm oltás beadása előtt indul, amikor vért vesznek az alanyoktól, és megmérik a vérükben lévő Covid-ellenanyagok és specifikus immunsejtek koncentrációját. Ezután többször vesznek tőlük vért egy éven keresztül, mindig ellenanyagot és immunsejteket mérnek.

Mint a közzétett felhívásban írják, a résztvevő érintettek hozzájárulásának nagy a társadalmi haszna, hiszen végre tisztán láthatunk majd a kínai vakcinák hatékonyságát illetően, emellett a résztvevők természetesen saját immunizációs értékeiket is megismerhetik, amiről nyilván érdemes tudni.

A kínai vakcinával oltott emberek tömegei jelenleg a magánegészségügyi szolgáltatókat ostromolják. Személyes tapasztalatunk szerint az egyik legismertebb magánlabor budapesti egységébe három héttel későbbre lehet az első antitestvizsgálati időpontot foglalni, addig tele vannak.