Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de rajtunk múlik, mekkora

Szerző: | 2021. április 30., 10:20 | Belföld

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fog eltűnni a világból a koronavírus, mert hatalmas embertömeget kapott, sok még a beoltatlan ember, ezért folyamatosan mutálódik, és akár az oltásokat is kicselezheti – írja a hvg.hu Jakab Ferenc virológus és Oroszi Beatrix epidemiológus online beszélgetését ismertetve. 

HIRDETÉS - AIP

Jakab Ferenc elmondta, hogy valószínűleg nem lesz olyan erős a negyedik hullám, mint a harmadik, de az biztos, hogy lesz, és nem hisz abban, hogy a vírus eltűnne. Orosz Beatrix is osztotta a véleményét, szerinte a vírus „remek, fogékony embertömeget kapott” azzal a 6 milliárd emberrel, akik világszerte megbetegedtek. Ez a vírus csak akkor nem jelentene veszélyt, ha világszinten kisebbek lennének az esetszámok, mivel a jelen helyzetben a vírus tud mutálódni, és ezzel akár az oltásokat is kicselezheti.

Jakab Ferenc arról is beszélt, hogy reményei szerint az oltások a mutálódott vírus ellen is adnak 60-70 százalékos védettséget. Aggasztó viszont, hogy gyorsan mutálódik, és így elmondható, hogy „még mindig mi futunk a vírus után és nem a vírus utánunk”.

Oroszi Beatrix szerint gondot jelent, hogy mi ugyan jól állunk, de világszerte még nagyon sok a beoltatlan. A hazai védekezésről elmondta, a harmadik hullám annak ellenére indult el, hogy már megkeződött az oltási kampány, az új, a brit variáns mégis tudott újabb hullámot gerjeszteni. Jakab Ferenc ehhez hozzátette, azok lesznek az új gócpontok, ahol kevés az oltás.

A szakértők egyetértettek abban, hogy nem lehet bezárkózva élni, nyitni azonban csak óvatosan szabad. Ezt mutatja India példája, ahol a nyitást követően vált nagyon súlyossá a helyzet, amiben része van a rossz indiai egészségügynek is. Elhangzott, az indiai mutáció és az újabb variánsok ellen valamennyire védenek az oltások, illetve hogy a vakcinagyártók már felkészülve várják azokat, jó eséllyel gyorsan hozzá tudják igazítani az oltóanyagot.

A terasznyitást követő tömeges jelenetekről beszélve Jakab Ferenc a következőket mondta: „Nem alapvetően a nyitással van a gond, hiszen egy fokozatos nyitási stratégia kell. Sokkal inkább az emberek egyéni felelőssége és a társadalmi felelősségvállalás a fontos. Lehet okosan teraszozni és lehet felelőtlenül is, fesztiválozva teraszozni. Az egyén felelőssége és a közösség felelőssége a legfontosabb.” Az is elhangzott, a terasznyitás nem változtat a harmadik hullám lecsengésén, legfeljebb kissé lelassítja.

Oroszi Beatrix az indiai helyzet kapcsán azt emelte ki, akár pár nap alatt is sokat romolhat a helyzet, ezért állandóan ébernek kell lenni. Az is biztos, hogy lesz új variáns, de csak rajtunk múlik, hogy elterjed-e vagy sem. Azt is megemlítette, hogy még alacsony esetszám mellett is berobbanhat a fertőzés egy szuperfertőző esemény, valamiféle tömegrendezvény miatt.

Abban is egyetértettek, hogy idén ősszel-télen még nagyon óvatosnak kell lenni, mindenkinek felelőségteljesen viselkedni, és akkor jövőre visszatérhet az élet a normál kerékvágásba.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: brit mutáció, indiai mutáció, Jakab Ferenc, koronavírus, Oroszi Beatrix


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest