Visszakozott a kormány, egyáltalán nem kell bejelenteni a civil szervezetek adományozóit

Visszakozott a kormány, egyáltalán nem kell bejelenteni a civil szervezetek adományozóit

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törölte a kormány a civil szervezetek adományozóinak bejelentési kötelezettségét egy péntek este megjelent rendeletmódosítás szerint – vette észre a Hvg.hu. Ezzel hatályát vesztette az a rendelkezés, amely szerint az adományozót név szerint fel kellett volna tüntetni az éves beszámolóban.

A portál emlékeztet, hogy a július 1-től bevezetett szabály csak két hétig élt, így a gyakorlatban nem is alkalmazták. A civil szervezetek kezdettől tiltakoztak, mert attól tartottak, hogy a név szerinti bejelentés elriasztja a potenciális adakozókat, hiszen az állam tudomást szerezhet a kilétükről.

Később Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár bejelentette, hogy csak az 500 ezer forint fölötti adományozókat kell majd megnevezni, de a jelek szerint a kormány teljesen letett az ötletről, és nem kéri a nagyobb összegek befizetőinek a nevét sem.

A rendelet egyébként a kormányhoz közel álló alapítványokra is vonatkozott volna, nekik is elő kellett volna állniuk az adatokkal – írja a Hvg.hu. Így például a felcsúti focicsapatot működtető „A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítvány” 2011 óta már majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott.