30 milliárdot veszítettek a megyei jogú városok a járvány óta

30 milliárdot veszítettek a megyei jogú városok a járvány óta

Dunaújvárosban a Polgármesteri Hivatal épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 10 százalékos adóbevétel-kiesést jelentett a 23 megyei jogú városnak az a kormánydöntés, amely a járványra hivatkozva megfosztotta őket a helyi adók egy részétől – ezt a Népszava írta meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének birtokukba jutott összesítésére hivatkozva. Szám szerint ez azt jelenti, hogy míg 2019-ben a 23 település összesen 235,9 milliárd forintnyi adóval számolhatott, addig 2020-ban már csak 211,2 milliárddal. Idén szeptemberig pedig már csak 202,1 milliárd folyt be a kasszákba, ami a két évvel korábbihoz képest 14,3 százalékos csökkenés.

A legnagyobb adóbevétel-veszteséggel Dunaújváros számolhatott, ott 3,18 milliárddal kevesebb folyt be a kasszába tavaly.

A lap felidézi, hogy a hiány legnagyobb része az iparűzési adóbevétel-kiesésből adódott.

A számokat reálisnak tartotta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is. Schmidt Jenő – aki egyben Tab fideszes polgármestere is – fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az elvonásokon túl az önkormányzatok működési költségei jövőre legalább 10-15 százalékkal megemelkednek az infláció, az energia-áremelkedés, a minimálbér-emelés következtében. Ennek a fedezetét a belső tartalékokból kell majd kigazdálkodniuk, a nagyvárosok egy része pedig megint pótlólagos kiegészítést kér a központi költségvetésből. – Jövőre már lesznek olyan települések, amelyek gazdálkodása átcsúszik a negatív tartományba – mondta TÖOSZ elnöke, aki ezzel együtt valódi önkormányzati csődökre nem számít.