444: Az operatív törzs nem tudja, hol hány embert oltottak be az országban

444: Az operatív törzs nem tudja, hol hány embert oltottak be az országban

Gál János szülész-nőgyógyász főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 20-án. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs csak összesítve közli, mennyien kapták meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, így semmit sem lehet tudni a területi különbségekről, az átoltottság szintjéről az egyes városokban és falvakban, a fejlettebb és fejletlenebb régiókban – írja a 444.hu.

Ezért közérdekűadat-igénylésben szerették volna megtudni, hogy júniusig mennyien kaptak legalább egy adag vakcinát a különböző településeken. Jelezték a Nemzeti Népegészségügyi Központnak azt is, hogy ha ezt nem tudják, akkor a lehető legrészletesebb, járási vagy megyei bontásban küldjék el az adatokat.

Mindezek ellenére azt írták, hogy a portál által kért bontásban nem rendelkeznek az adatokkal, ugyanakkor nem árulták el, hogy akkor milyen bontásban vannak meg.

Ahogy máskor, most is leírták, hogy az Alkotmánybíróság korábbi határozata alapján nem kötelesek adatgyűjtésre kizárólag a kérés teljesítése érdekében, és új, minőségileg más adatsort sem kell előállítaniuk a már meglevőkből.

A portál mindehhez hozzáteszi, hogy az operatív törzs a járvány kezdete óta amúgy is nagyon kevés adatot tesz közzé, és azokat is átláthatatlan formában. A hivatalos koronaoldalon az elmúlt egy évben egyetlen grafikon sem jelent meg.