A nyomozati iratok szerint Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének is segítettek a vizsgáikon

A nyomozati iratok szerint Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének is segítettek a vizsgáikon

Völner Pál (MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A végrehajtó elnökét, Schadl Györgyöt sokan keresték, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében, ő pedig segített is. Végrehajtóknak, az ő hozzátartozóiknak, vagy épp Völner Pál rokonának, vagy Rogán Antal kabinetfőnökének – derül ki az 1734 oldalas nyomozati iratból, melyből a 444 idézett. (A cikkben nagyon érdekes telefonbeszélgetés-leiratok vannak, érdemes őket elolvasni.)

Decemberben derült ki, hogy a nyomozók szerint Völner Pál igazágügyi minisztériumi államtitkár összesen több mint 80 milliónyi kenőpénzt kapott Schadltól, hogy a minisztériumban lepapírozza a végrehajtókkal kapcsolatos kéréseket.

2021. június 10-én, este fél 8 után pár perccel Völner Pál hívta Schadl Györgyöt, hogy egyik rokonának, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató, sikerüljön az utolsó vizsgája, polgári jogból. Schadl a végrehajtói kar vezetése mellett a Pécsi Tudományegyetemen polgári jogot is tanít. Miután Völnertől elköszönt, már hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, akinek a nevét Völner említette.

Május 31-én már lezajlott köztük egy hasonló beszélgetés. Völner felhozta, hogy a hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik. Schadl akkor egy másik ismerősét hívta: a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, aki 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál. (HELYESBÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az érintett lapunkkal telefonon közölte, hogy ez az információ nem felel meg a valóságnak, azóta már az információkat elsőként közlő 444 is helyesbített.)

Schadl György május 25-én a Pécsi Tudományegyetem Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédjével egyeztetett, mégpedig a nyomozók szerint Rogán Antal kabinetfőnökéről és az aznapi vizsgájáról, melyről Mészáros jelentette, hogy sikeres volt. A nyomozati adatok szerint Nagy Ádám ott sem volt a vizsgán, sőt, még a Neptun-rendszerben is Schadl intézhette a jelentkezését rá. A tavaszi szemeszter végén Schadl a nyomozati iratok szerint további három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének. Nagy Ádám június 16-án jogszociológiából vizsgázott. Erről Schadl és a dékáni hivatal vezetője már előző este is egyeztettek, majd reggel újra hívta Schadl, mert a vizsgázó akkor tudta meg, hogy a vizsga szóbeli. Ám ketten megbeszélték, hogy nem lesz gond, és nem is lett.

A nemzetközi jog vizsgára már csak június 17-18-ára volt időpont, de Nagy Ádám június 16-áig be se jelentkezett. A problémát fokozta, hogy a Fidesznek akkor pont frakcióülése volt, ezért Schadl szerint Nagy, ha akart, se tudott volna vizsgázni. A nyomozók szerint végül vizsgadublőr teljesítette a vizsgát.

A 444 cikkében megjegyzi, hogy Schadl heteken át igencsak percrekész volt Rogán bizalmasának aktuális vizsgahelyzetével kapcsolatban. Csak épp az nem derül ki, hogy honnan, ugyanis sem vele sem Rogán Antallal nem rögzítettek telefonbeszélgetést. 

Schadl a nyomozati iratok szerint végrehajtóknak, és azok családtagjainak is segített, hogy sikeres vizsgát tehessenek.

Volt olyan végrehajtó-jelölt, akinek akkora hátszele volt, ami minden akadályon átrepítette. Schadl több embernek is elmondta, hogy az érdekében egyenesen a Kormányirodából üzentek. Meg is kérte kérte az egyik végrehajtót, hogy szóljon az Igazságügyi Minisztériumból érkező vizsgaelnöknek: Figyeljenek oda rá, mert itt nem hibázhatnak. Át is engedték, de teljesen kiborultak. A vizsgaelnök minisztériumi tisztviselő tajtékozva hívta Schadlt, az átengedett személy alapfogalmakat, például az elévülést sem tudta.