829-en vannak kórházban, 60-an lélegeztetőgépen

829-en vannak kórházban, 60-an lélegeztetőgépen

Az operatív törzs 2020. április 18-i tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nő a fertőzöttek mellett a kórházi ápolásra szorulók száma is – ez derült ki az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Müller Cecília beszámolója szerint jelenleg 829 embert ápolnak valamelyik egészségügyi intézményben, közülük pedig 60-an lélegeztetőgépen vannak. A tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy itthon még nem robbant be a járvány.

Felmerült ezúttal is a kórházi ágyak felszabadításának témája, ám Müller Cecília csak arról beszélt, hogy nem akarnak olyan állapotokat itthon, mint Olaszországban, amikor nem jutott mindenkinek ágy. A 60 milliós Olaszországban 22 ezren vannak kórházban, itthon 39 ezer ágyat szabadítanak fel. Számos beszámoló jelent meg arról, hogy milyen, általában idős betegeknek kell elhagyniuk a kórházat.

A Magyar Hang ezúttal is küldött több kérdést, választ azonban most sem kaptunk.

Ruszin Romolusz dandártábornok azzal kezdte, hogy újabb vállalatoknál vannak kint a katonák, így már összesen 104 cég érintett. Beszámolt arról is, hogy befejeződött a Pesti úti idősek otthonának fertőtlenítése. Elmondta, hogy a műveleti területeken résztvevő katonák jól vannak, de a héten Maliból egy kisebb kontingens hazajött.

Security Check Required

Müller Cecília a már ismert adatokkal kezdte, 1834 fertőzöttet tartanak nyilván. A megbetegedések száma napról-napra növekszik, de nem olyan mértékű még, hogy országos belül robbanásról beszélhetnénk. Ám mindenféle forgatókönyvre fel kell készülni. Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy az elhunytak száma is növekszik, az elmúlt 24 órában 16 ember hunyt el. Köztük volt egy 42 éves nő, aki több alapbetegségben szenvedett. Emelkedik a kórházakban ápoltak száma, 829-en vannak jelenleg egészségügyi intézményben. Közülük 60-an vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, ez már több mint 60 százalékot jelent.

Jelenleg 18 olyan szociális intézményről tud az operatív törzs, ahol fertőzések vannak. Összesen 386 gondozott betegedett meg – 286-an vannak közülük kórházban – és 45 ápoló. Idősotthonok lakói közül 33 ember hunyt el.

Müller Cecília – reagálva a pénteken Gy. Németh Erzsébet által elmondottakra – azt mondta, hogy a laboratóriumokban előfordulhatnak hibák a tesztelés közben, ezeket kivizsgálják.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról számolt be, hogy hétvégére ismét több polgármester szigorúbb szabályokat hozott, a rendőrök pedig jelen vannak közterületeken. A kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatban eddig már 5200 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 4800 feljelentést tettek.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Folyamatosan követik a nemzetközi tapasztalatokat, protokollokat néznek, áttekintik, hogy az egyes országok milyen lépéseket tesznek, melyek tűnnek hatékonynak. A V4-ek tapasztalatai állnak legközelebb hozzánk, a történelmünk, egészségügyi struktúránk alapján, de figyeljük Ausztriát is.
  • Ha egy család egy tagjáról kiderül, hogy fertőzött, akkor a járványügyi vizsgálat dönti el, hogy a családtagok közül ki minősül szoros kontaktusnak és kit kell tesztelni. Az egy háztartásban élők nyilván ilyenek.
  • A rendőrség eljár a szabálysértőkkel szemben – válaszolta Kiss Róbert arra, hogy országszerte több helyen tervezik azt üzletek, hogy az eddigi zárva tartás után hétfőtől kinyitnának.
  • Viseljenek szájmaszkot az egy autóban utazók – javasolta Müller Cecília.
  • A WHO a vírus örökítőanyagát érintő tesztet fogadja el, ez azt mutatja ki, hogy a vírus a vizsgálat időpontjában jelen van-e a szervezetben. A gyorstesztek a szervezet által a vírus ellen termelt ellenanyagot mutatják ki. Ebből az derül ki, hogy valaki túlesett-e már a betegségen, illetve ha megfertőződött, ad-e már a szervezet választ rá.
  • Sajnos lehet a vírusnak maradandó következménye, még ha fel is gyógyult valaki. A fertőzésre ugyanis a szervezet a gyulladásos immunválaszt ad, így előfordulhat, hogy a begyulladt szerv funkciója károsodik.
  • A felkészülés rendkívül fontos – ezt mondta az országos tiszti főorvos arra, miért kell itthon 39 ezer ágyat felszabadítani, miközben például a 60 milliós Olaszországban 22 ezren vannak kórházban. Müller Cecília szerint nem szeretnének olyan képeket látni itthon, mint az olaszoknál, amikor valakinek nem jutott ágy.

A Magyar Hang ahogy minden nap, ezúttal is küldött kérdéseket, bár választ eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk sem szóban, sem pedig írásban. Szombaton – többek között – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • A Koronavírus.gov.hu-n közölt adatok szerint közel 44 ezer mintavétel történt. Az ugyanakkor nem derül ki, hány emberen végeztek tesztet, mint ahogy az sem, mely mintavételi eljárásokat veszik figyelembe. Információink szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy hamis negativítást mutathatnak azok a tesztek, amelynek mintáit fa pálcikával veszik, nem pedig műanyaggal. A 44 ezer mintavétel hány tesztelt embert takar?
  • Mely tesztelési eljárások számítanak bele ebbe a számba?
  • Például a kórházakba való belépéskor eszközölt testhő-mérés ilyen-e?
  • Meg tudják-e erősíteni, hogy a fa mintavevő pálcikával történt tesztelések fals eredményt hozhatnak?
  • A máig hazaküldött súlyos, krónikus betegséggel küzdők esetében mekkora mortalitással számol az OT?