Fokozatosan csökken a Pfizer-vakcina hatékonysága

Fokozatosan csökken a Pfizer-vakcina hatékonysága

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer koronavírus-vakcinájának hatása hat hónappal a második oltás után fokozatosan csökken, 84 százalékra csökken a vakcina hatékonysága – idézte a Pfizer vezérigazgatóját a porfolio.hu a CNBC beszámolója alapján.

Albert Bourla, a Pfizer vezére ismertette kutatásaik eredményét, miszerint a koronavírus-vakcinájuk a második oltás beadása utáni első és második héten a leghatékonyabb, 96,2 százalékos védelmet nyújt a vírus okozta betegség miatti kórházba kerülés ellen.

Azonban a 44 ezer ember körében elvégzett kutatás szerint – mely még a nemzetközi kutatóközösség validálására vár – két hónap alatt átlagosan 6 százalékponttal csökken a hatékonysága a vakcinának. A vezérigazgató szavai szerint 4-6 hónappal a második oltás beadása után 84 százalék körülire csökken az oltóanyag hatékonysága, és hasonló eredményeket látnak most az izraleli oltottak körében is.

A jó hír azonban, hogy egy harmadik Pfizer-oltás beadásával többszörösére növelhető akár a delta variánssal szemben hatékony védelmet nyújtó ellenanyagok száma is.

Címkék: koronavírus, Pfizer