„A csata most kezdődött Budapestért” – Karácsony Gergely nyerte az előválasztás első fordulóját

„A csata most kezdődött Budapestért” – Karácsony Gergely nyerte az előválasztás első fordulóját

A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

CKarácsony Gergely nyerte meg az ellenzéki főpolgármesteri jelöltségért zajló előválasztás első fordulóját. A Párbeszéd politikusa a hétfő óta – egy teljes héten át – zajló voksoláson 27 598 szavazatot szerzett, maga mögött hagyva ezzel a 6535 voksot begyűjtő MSZP-s Horváth Csabát. Az eredményt vasárnap délután jelentette be az Előválasztási Bizottság nevében Szigeti Péter, Országos Választási Bizottság volt elnöke. 34 214 szavazat érkezett összesen, ebből 80 volt érvénytelen.

Karácsony Gergely az eredmények bejelentése után rögtön egyértelművé tette, hogy továbbra is számít Horváth Csabára. Arról beszélt, hogy ennek a napnak nincs vesztese, csak a Fidesz, hiszen történelmi győzelmet arattak ma a Fidesz megosztó politikájával szemben. – Ez a nap történelmi nap, egy új ellenzéki politika kialakításának napja – fogalmazott. Elmondása szerint hétfőtől mennek tovább, amíg el nem érik, hogy egyetlen ellenzéki jelölt legyen a hatalom emberével, Tarlós Istvánnal szemben.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon” – mondja a Párbeszéd politikusa. A teljes interjú.

Horváth Csaba rövid beszédét a gratulációval kezdte. – Tisztességes verseny volt, szövetséges partnerek között – mondta, örömét fejezve ki, hogy nem a pártvezetők, hanem a budapestiek mondhatták meg, hogy kit tartanak a legesélyesebbnek. Ezért – mint fogalmazott – jó szívvel tudja támogatni a fővárosiak döntését, és beáll Karácsony Gergely mögé. – A budapestiek zászlóvivőt választották, a mai naptól ezért Karácsony Gergely mögött állok – fogalmazott.

A budapesti szocialisták jó szívvel állnak be Karácsony Gergely mellé, mögé – erről már Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke beszélt. Nemes versenynek nevezte az előválasztást, amelynek eredményét természetesen elfogadják. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy álljon készenlétben, „hiszen a csata most kezdődött Budapestért”. A következő hónapok választási kampányait említette, illetve a nyárra tervezett második fordulót. Ám azt is kiemelte, hogy akik nem állnak be az előválasztás intézménye mögé, vagy húzzák az időt, azok nem a változást támogatják, hanem „más forgatókönyvet hajtanak végre”.

MSZP

Előválasztás 2019 - eredményhirdetés és értékelés.

A Demokratikus Koalíciónak saját jelöltje nem volt, innentől ők is Karácsony Gergelyt támogatják. Molnár Csaba alelnök szerint úgy tekintenek rá, mint az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, ez pedig hatalmas felelősség. – Biztosak vagyunk abban, hogy Karácsony Gergely megfelel az elvárásnak, hogy a teljes ellenzéki tábort pártatlanul képviselje – mondta. Kiemelte azt is, hogy Budapesten a Tarlós Istvánnal és Orbán Viktorral szembeni választók többségben vannak, a főváros készen áll a változásra, ezt már csak – ahogy fogalmazott – ők maguk tudják elrontani.

Az előválasztási szavazatok összeszámlálása (Fotó: Facebook/MSZP)

Az előválasztás közben egyébként – mint azt Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke elmondta – visszaélésre okot adó jelenséget nem tapasztaltak, az informatikai rendszerre irányuló manipulálási kísérletet nem érzékeltek. – Összességében az előválasztás rendben és tiszta körülmények között zajlott le – mondta.

A tájékoztató ezt követően véget ért, kérdezni nem lehetett.

Karácsony Gergely bekopogna Orbán Viktorhoz, Horváth Csaba más utat járna | Magyar Hang

Újra összecsaptak a budapesti baloldali előválasztás résztvevői. A fő vitatéma: hogyan is lehet viszonyulni a kormányhoz.

A tervek szerint az első forduló győztese nyáron egy újabb előválasztáson mérkőzik meg a posztért ugyancsak bejelentkező Puzsér Róberttel – aki mögé már beállt az LMP –, illetve Sermer Ádámmal, a liberálisok politikusával.