„A férfiaknak is jobb egy olyan világ, ahol jobb a nőknek”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nőnap alkalmából a nők jogaiért és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, valamint a párkapcsolati erőszak ellen tüntettek vasárnap Budapesten a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene civil szervezet és a Patent Egyesület felhívására.

Vegyük el a hatalom ránk eső részét, vagyis a felét – mondta felszólalásában Péterfy-Novák Éva. Felolvasta a Patent Egyesültet követeléseit, miszerint az állam és intézményei látszategyüttműködés helyett valóban vonják be a női érdekvédő és jogsegély-szervezeteket egy megfelelő szakpolitika kialakításába, illetve a bántalmazásos esetek feltárása és az áldozatok valódi megsegítése érdekében.

Karácsony Gergely főpolgármester az esemény fővédnökeként elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy a „főváros vezetésében két nagyon klassz nő főpolgármester-helyettesként segíti” a munkáját. Kiemelte, hogy a hat fővárosi cégből hármat nő vezet. „Nyilvános pályázat útján választottuk ki őket, nem volt szempont, hogy melyik nemhez tartoznak, egyszerűen ők voltak a legjobbak” – fogalmazott.

https://www.facebook.com/NANEegyesulet/videos/1045340952519983

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat lakásainak jelentős részét védett lakásként használják fel a családon belüli erőszak áldozatainak, csatlakozva ezzel Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez. Hozzátette: Budapest jelentős támogatást ad a NANE által üzemeltetett segélyvonalnak, amellyel az erőszak áldozatául esett nőket segítik.

Hozzátette: a férfiaknak is jobb egy olyan világ, ahol jobb a nőknek.

Varga Judit igazságügyminiszter nem ment el az eseményre, de levelet írt a szervezőknek, melyet Péterfy Bori énekesnő olvasott fel. A tárcavezető azt írta, egyetért abban, hogy a nőket ért erőszak összetett probléma, amit egy-egy intézkedés nem képes kezelni. Ennek megoldása civilek nélkül nem sikerülhet – írta.

Hozzátette: egymást segítve leszünk képesek arra, hogy senkinek ne kelljen bántalmazást elszenvednie. Ezt követően közös munkára hívott: az állami szereplők mellett több civil szereplő értékes javaslatait vitatták már meg az Igazságügyi Minisztérium tárgyalóasztalánál. „Szükség van az önök szakmai tudására és lelkesedésére” – üzente.

(Hvg, 24.hu)