A Fidesz EP-képviselőit is kitilthatták Oroszországból

A Fidesz EP-képviselőit is kitilthatták Oroszországból

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szankcióra szankcióval válaszolt csütörtökön az orosz külügyminiszter: Szergej Lavrov bejelentette, hogy az Oroszországot sújtó gazdasági csapások miatt a Kreml kitiltja Oroszországból az Európai Unió felső vezetőit, az uniós biztosokat és katonai parancsnokokat, valamint az Európai Parlament legtöbb képviselőit, és számos, Ukrajna lerohanását bíráló újságírót is.

Az orosz kormány nem említette, hogy kiket tart nem kívánatos személynek, ám nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz EP-képviselői is felkerültek a Kreml feketelistájára.

Európai uniós forrásaink szerint ugyanis Lavrov bosszúja mindenkire vonatkozik, aki március elsején, Strasbourgban megszavazta az Ukrajna elleni orosz agressziót elítélő EP-állásfoglalást. Köztük volt a Fidesz-KDNP 13 strasbourgi delegáltja, akik ezek szerint a közeljövőben nem látogathatnak el Moszkvába. Erről írt pénteki számában a Politico.eu is, hozzátéve, hogy a Kreml még nem publikálta a konkrét neveket tartalmazó listát.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselőt, aki március elsején Facebook-oldalán erősítette meg, hogy a Fidesz-frakció megszavazta Oroszországot elítélő strasbourgi állásfoglalást (élve a lehetőséggel, Deutsch egyúttal le is hazugozta az MSZP-s Ujhelyi Istvánt).

Deutsch állítólag tőlünk hallott először a Kreml válaszlépéséről, és arról sem tud, hogy mostantól nem utazhat Oroszországba – igaz, mint elmondta, korábban sem járt még ott. Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy kiderítsük, mely magyar politikusok, diplomáciai szereplők szerepelhetnek még a Kreml feketelistáján. Választ egyelőre nem kaptunk tőlük, ha reagálnak, frissítjük cikkünket.

A március elsejei állásfoglalást a 705 fős Európai Parlament túlnyomó többsége megszavazta, csak 13 EP-képviselő szavazott ellene, és 26-an tartózkodtak a Political Capital összefoglalója szerint. A többséggel együtt voksoló fideszesek a felhívás azon pontjára is igent mondtak, hogy az uniós tagállamok fejezzék be együttműködésüket a Paks II-t építő Roszatommal és tiltsák ki területükről az orosz kémbanknak is gúnyolt Nemzetközi Befektetési Bankot. A megszavazott állásfoglalás ugyanakkor nem kötelezi semmire az EU érintett országait.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!