A Fidesz-tag Szabolcs megyei kamarai vezetőtől vett krumplit és almát a külügy

A Fidesz-tag Szabolcs megyei kamarai vezetőtől vett krumplit és almát a külügy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökétől vásárolt a külügyminisztérium a dolgozóinak karácsonyi krumplit és almát – derült ki az Átlátszó közadatigényléséből.

„Tekintettel arra, hogy ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni” – írta december közepén a Népszava egy, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium dolgozóinak küldött belső levél alapján. Különböző idősávokban vehették át a külügyes dolgozók a csomagot, amely a „hazai termelőktől származó, jó minőségű 1 doboz szabolcsi alma válogatást (7kg) és 10 kg burgonyát” tartalmazott.

Tavaly decemberben Menczer Tamás külügyi államtitkár még így nyilatkozott: „Bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni”.

Az Átlátszó azt kérdezte, hogy 2020-ban milyen mennyiségben, mely termelőktől, milyen szerződés alapján vásároltak zöldséget és gyümölcsöt a KKM dolgozóinak jutalmazására.

A 45 napos válaszadási határidőt kihasználva végül egy három mondatos választ kaptak csak: „2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.”

A minisztérium nem túl bőbeszédű válasza alapján arra lehet következtetni, hogy egyetlen embertől vásároltak, de ez nem zárja ki, hogy ez a bizonyos Rácz Imre az államtitkár által említett szabolcsi gazdáktól szerezte be a terményeket – jegyzi meg az Átlátszó.

Rácz Imréből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legismertebb a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az Átlátszó írt is neki,, hogy tőle szerezte-e be a minisztérium a termékeket, ő pedig nem cáfolta a feltételezést. Az Átlátszó kérdésére azt írta, „megkeresését kézhez kapva úgy érzékelem, hogy a feltett kérdésben a KKM megadta Önnek a kért válaszokat, ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit”.

A 24.hu is most kapott válaszokat a közadatigénylésére, ők azt is hozzátették, hogy Rácz Imre csaknem Fidesz-tag, a 2018-as országgyűlési választáson a párt országos listáján is szerepelt, egyéni vállalkozása 2019-ben csaknem 200 millió forintos bevételt produkált, a neve pedig egy Simonka-cégben is feltűnik.

Nekik is elismerte, hogy ő kötött szerződést egyéni vállalkozóként a minisztériummal, és maga kereste meg a tárcát, ahogyan a szabolcsi önkormányzatokat is ötletével, ami arról szólt, hogy a karácsonyi élelmiszercsomagokhoz szívesen biztosítana magyar terményeket.