A fideszesek kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

A fideszesek kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a Fidesz szavazóinak több mint kétharmada is egyetért azzal, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, illetve azzal is, hogy az uniótól érkező források folyósításának jogállamisági követelményekhez kellene kötni – ez derül ki a Publicus legfrissebb, a Népszava számára készített kutatásából.

Miközben Orbán Viktor egyre inkább a populista és szélsőséges pártok felé kacsingat az európai színtéren, a magyar választók többsége szerint a Fidesznek az Európai Néppártban lenne a helye. A Publicus legfrissebb mérése szerint a választók több mint 60 százaléka szerint a kormánypárt érdeke az lenne, hogy a pártcsalád tagja maradjon, ennél is valamivel többen vannak, akik szerint Magyarországnak is ez az út lenne a kívánatos.

A konzervatív Európa visszaszólt Orbánnak | Magyar Hang

Úgy tűnik, végérvényesen tisztázódtak az erőviszonyok, és a Fidesz nem az Európai Néppárt frakciójában folytatja majd az EP-választást követően. Ugyanis Orbán Viktor a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, mindenkit, köztük a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert is alkalmatlannak tart arra, hogy megválasszák az Európai Bizottság élére.

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele jogosnak tartja, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban. Az előző hónaphoz képest ez több mint 15 százalékos emelkedést jelent. Értelemszerűen leginkább az ellenzéki pártok szimpatizánsai tartották indokoltnak a lépést, a Jobbik, az MSZP, az LMP és egyéb pártok táborában is 80 százalék felett vélekedtek így. A fideszesek már egészen máshogy ítélték meg, mindössze 9 százalékuk tartotta jogosnak a felfüggesztést, túlnyomó többségük, 70 százalékuk pedig felháborítónak nevezte.

Rámutatott a felmérés arra is, hogy az emberek többsége egyetért azzal, hogy az Európai Uniótól érkező forrásokat valamilyen jogállami követelményhez, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz kössék. Egy ilyen elképzelés egyébként szerepel az Európai Bizottság élére pályázó néppárti jelölt, Manfred Weber programjában is, igaz, a magyar kormány őt már nem támogatja. Az nem lehet meglepetés, hogy a jogállami garanciák fontosságát rendre hangsúlyozó ellenzék szavazóinak jelentős többsége, 92 százaléka helyesnek tartaná, ha lenne valamilyen feltétel. Viszont a kutatás szerint még a Fidesz szavazóinak 68 százaléka is így gondolkozik.

Egészen hasonlóak az arányok az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdésében. Az ellenzék ezt is a zászlajára tűzte, táboruk 94 százaléka sürgetné is az együttműködést. Habár a Fidesz élesen elutasítja ezt hazánk szuverenitására hivatkozva, támogatóik 71 százaléka mégis lehetőséget adna ennek a hatóságnak, hogy a korrupciós és más típusú visszaéléseket vizsgálni tudja.

A fideszes szavazók egyelőre úgy vélekedtek, hogy a közelgő európai parlamenti választás fontosabb, mint az őszi önkormányzati, előbbit 35, utóbbit 22 százalék nevezte fontosabbnak. Igaz, 38 százalék mindkettőt egyformán lényegesnek nevezte. Érdekes volt a jobbikosok álláspontja, náluk ugyanis az uniós voksolást 30, míg a helyhatóságit már 51 százalék nevezte a fontosabbnak és alig 15 százalék vélekedett ugyanúgy mindkét szavazásról. A szocialisták szimpatizánsainál is komolyabbnak tűnik az önkormányzati választás, 25 százalékuk mondta azt jelentősebbnek, míg 10 százalékuk az EP-t tartotta fontosabbnak. Igaz, náluk vannak a legnagyobb arányban, 65 százaléknyian, akik nem tesznek különbséget.

Erősorrendet is mért a Publicus, kutatásuk szerint a Fidesz támogatottsága a biztos szavazók között 52 százalékos, második az MSZP-Párbeszéd szövetség 16 százalékkal. A Jobbiknak 15, a Demokratikus Koalíciónak 7, a Momentumnak pedig 6 százaléka van, míg az LMP-t a bejutási küszöb alatt, 4 százalékra mérték.