A kormányhivatal szerint az ellenőrzéskor nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

A kormányhivatal szerint az ellenőrzéskor nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

Egy lakót szállítanak el védőruhába öltözött mentők a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, és egyszer sem találtak orvost az otthonban, tehát a jelek szerint továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás – írja az MTI a kormányhivatal csütörtöki közleményére hivatkozva.

Az ellenőrzésre azért került sor, mert a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben.

A közleményben emlékeztetnek, Müller Cecília országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben többek között elrendelte azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben.

Azért került sor a célzott ellenőrzésre, mert az idősotthon lakóinak második körös, vasárnapi szűrésén kiderült, hogy közülük újabb 58-an fertőzöttek, akiknek folyamatos orvosi felügyeletre lenne szükségük.

– Mindhárom ellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy nincs jelen orvos az intézményben... A folyamatos orvosi ellátás hiánya álláspontunk szerint különösen aggályos a gócponttá vált intézményben, ahol jelenleg is nagy számban vannak fertőzöttek. Megállapításainkat az országos tiszti főorvos felé is jeleztük, aki jelenleg is átfogó vizsgálatot folytat az idősotthonban történt tömeges fertőzések miatt – olvasható a közleményben.

Főpolgármesteri Hivatal: a Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal | Magyar Hang

A Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken feltett kérdéseire válaszolva vasárnap. Válaszukban azt írták: volt az otthonnak főállású orvosa, akinek „kötelessége volt - sok egyéb mellett - az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete".

A Főpolgármesteri Hivatal korábban az orvosok jelenlétéről azt mondta, az intézményben mindvégig volt főállású orvos. 

Az idősotthon körüli vitáról itt olvashat bővebben.