A kormányközeli Századvég jól megdicsérte a kormány nemzeti konzultációját

A kormányközeli Századvég jól megdicsérte a kormány nemzeti konzultációját

Orbán Viktor kitölti az újranyitásról szóló nemzeti konzultációt (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzeti konzultáció intézménye nyomán a kormányzati döntések az emberek akaratával összhangban történnek, illetve az eredményük nemzetközi, uniós szintéren legitimációt nyújt a kormány számára – jelentette ki a kormányközeli Századvég vezető elemzője az M1 csütörtöki műsorában.

Palóc André azt mondta, a baloldal azért kritizálja a nemzeti konzultáció intézményét, mert a jobboldallal ellentétben a baloldali kormányok nem társadalmi konszenzus mentén hozzák meg a döntéseket. Vagyis előbb hozzák meg a döntést, és utána megpróbálják azt ráerőltetni a társadalomra – fejtette ki az elemző, aki a most induló, 11. nemzeti konzultáció apropóján nyilatkozott a csatornának.

Úgy vélekedett: miközben az elmúlt időszakban sok kormány belebukott a járvány kezelésébe, a magyar kormány éppen a nemzeti konzultációnak köszönhetően sikeresen, a társadalmi konszenzus mentén tudta kezelni a pandémiát. Rámutatott: emellett a konzultáció fontos következménye, hogy az uniós térben is felhatalmazást ad a kormány számára, hiszen Brüsszelben is bemutatható, hogy a kormány az emberek akaratának megfelelően cselekszik. A sikerét az is mutatja, hogy mára számos más ország, például az Egyesült Királyság, Franciaország és Írország is alkalmazza ezt az intézményt – mondta Palóc André.

Az új konzultáció egyébként többek közt a migrációval kapcsolatos kérdéseket fog feltenni, erről itt írtunk.

(MTI / Magyar Hang)