A kormányközeli véleményvezér-képző milliókat költ Karácsony Gergely lejáratására

A kormányközeli véleményvezér-képző milliókat költ Karácsony Gergely lejáratására

Deák Dániel (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz gyorsan támadásba lendült, amint Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Néhány órával a közleményt követően már meg is jelent a kormánypárt fizetett Facebook-videója, amelyben állították: Karácsony Gyurcsány embere. A több frontos támadás azonban nem merülhet ki egyetlen videóban, így a jelöltet, aki saját bevallása szerint a legesélyesebb kihívója Orbán Viktornak, számos egyéb forráson keresztül igyekeznek diszkreditálni. Ezek közé tartozik Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének bejegyzése is. A kormányt megvédeni sosem rest politológus fizetett Facebook-posztban kritizálja Karácsonyt, méghozzá a kormányközeli Megafon bőkezű támogatásából, vagyis végső soron vélhetően közpénzből.

– Egyre több a tisztázatlan kérdés Karácsony Gergely körül – mondja a videóban Deák Dániel. A politológus szerint bár a főpolgármester azt állította, hogy tökéletesen olvas és ért angolul, ám hamar lebukott „nem létező nyelvtudásával”. És mivel Deák szerint az állampolgárok túlnyomó többsége elvárja, hogy a miniszterelnök jól beszéljen angolul, Karácsony nem alkalmas erre a posztra.

Deák konklúziója szerint Karácsony imázsa napok alatt omlik össze, egyre több ember számára derül ki ugyanis, hogy nem az a szerethető figura, akinek mutatja magát, hanem egy „hazugságspirálba került politikus,” akit még az ellenzéki oldalon is csak „KamuGerinek” neveznek.

A drámai Facebook-poszt összesen 6-700 ezer forintért jutott el a közönséghez – derül ki a hirdetés részleteit böngészve. A finanszírozó Megafon nem először költ jelentősebb összeget egy-egy kormányközeli véleményvezér nyilatkozatának megtámogatására.

Az izgalmasan átláthatatlan hátterű szervezet Deák Dániel mellett Bohár Dániel, a Pesti TV műsorvezetőjének, valamint az önmagát PATRIÓTA-ként meghatározó egykori műsorvezető, Rákay Philip megszólalásait is finanszírozza. Rákay elárulta, a Megafon Központtal hónapokig dolgoztak, hogy mindenkihez eljuttassák a hazafias értékrendet. És mint kiderült, a patriotizmus terjesztése nem ütközhet anyagi korlátokba, március 30-i, a brüsszeli vakcinaszállítás problémáira fókuszáló Facebook-videóját például egymillió forintért reklámozták.

– Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdő tőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat – nyilatkozta a Megafon indulásáról a Mandinernek tavaly nyáron Kovács István, a Megafon vezetője, aki egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. A cél egyértelmű volt, mint Kovács fogalmazott, unja már a balliberális gőzhengert, eljött az ideje megállítani azt. Június 26-án publikált beköszönő videójában pedig azt mondta: „Célunk, hogy megtaláljuk és felhangosítsuk a jobboldali hangokat a neten. Nehéz küzdelem lesz, mert ellenfeleink ma sokszoros túlerőben vannak, és jobban szervezettek. Mögöttük áll a nyílt társadalom egész hálózata végtelen anyagi forrásokkal és profi kiképzőkkel”.

A gyakorlatban a balliberális gőzhenger megállítása és a jobboldali hangok felerősítése azt jelenti, hogy a közösségi médiában jártas véleményvezéreket képeznek, akik sikerrel juttathatják el az üzenetet a közönséghez. A képzés ingyenes, de mint kiderült, sajnos nem mindenki számára elérhető, kollégánk például sikertelenül próbálkozott, hogy szakemberek segítségével erősítse fel a hangját. Ami a „végtelen anyagi forrásokat” illeti, az Átlátszó cikke szerint a Megafon alig két hónap működés után rögtön hozzájutott egy 56 millió forintos támogatáshoz. Az oknyomozó portál feltételezése szerint a Megafont az Alapjogokért Központ támogatta bőkezűen.

Ez pedig azért izgalmas, mert, mint írták, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott, jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül. S bár Kovács szerint nincs közpénz a Megafonban, ez ennek ellenkezőjére utalna.

Deák Dániel Facebook-posztjainak hirdetésére immár milliós nagyságrendben költött a Megafon, és a többi mentoráltjuk sem panaszkodhat.