A közszolgálati egyetemet is utolérte a spórolás: bezárások és 18 fok várható

A közszolgálati egyetemet is utolérte a spórolás: bezárások és 18 fok várható

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete (Fotó: Lukács Csaba/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata tette közzé szombaton a Facebook-oldalán, hogy egy pénteki rektori utasítás nagy változásokat hoz el az egyetemi életben.

Mint a bejegyzésben olvasható, az utasítás szerint takarékossági okok miatt a téli időszakban több kollégiumot is bezárnak december 17. és 2023. február 11. között (ez alól a Diószegi úti kollégium és a ZMLEC a kivétel). Emellett december 19. és 2023. január 9. között az egyetemi épületek is zárva lesznek (a Szárnyépületet kivéve). 

Ez még nem minden: szombattól az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az orvosi rendelőket –, így a kollégiumokban is csak 18°C hőmérsékletre lehet csak felfűteni a helyiségeket. Az uszodát december 19. és 2023. január 31. között be is zárják. 

A mellékelt rektori utasításból kiderül, nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is, az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják, a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni, nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni, és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását. 

Oktatási kérdésekben is fontos változások várhatók: ahol a tantervek lehetővé teszik, ott a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (TVSZ) meghatározottak szerint kell a jegymegajánlást és az évközi értékelést preferálni. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatásra vonatkozó rendelkezést kell alkalmazni, és a „tavaszi félév szükség szerint távolléti oktatásban indul majd”.

A hallgatói önkormányzat a bejegyzés végén kitér arra, hogy az oktatásra vonatkozó szabályozások is számtalan kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtik és egyeztetést kezdenek az egyetemi vezetéssel, hogy a lehető leggyorsabban lehessen egyértelműsíteni a tanulmányi kötelezettségeket.