Balatoni kikötő: Csopaknak szinte csak a betonmóló maradt volna meg

Balatoni kikötő: Csopaknak szinte csak a betonmóló maradt volna meg

Balatoni hajózás (Forrás: Bahart Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a kikötője egy részét kapta volna meg Csopak a Balatoni Hajózási Zrt.-től (Bahart), a vállalat ugyanis a többi részt – az eredeti terveknek megfelelően – inkább eladná – értesült a Népszava.

Ambrus Tibor polgármester szerint éppen azt a partszakaszt nem adták volna át az önkormányzatnak, amely a falu számára fontos lett volna, ezért nem írta alá a szerződést.

Mint ahogyan arról beszámoltunk, Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari önkormányzata – bizonyos feltételekkel – 25 évre ingyenes használatba kapta meg a települések területén található közforgalmú kikötőket. A három önkormányzat vállalta, hogy továbbra is közforgalmúként tartja fenn a kikötőket, fizeti az üzemeltetési költségeket, s a szerződéses időszak végén nem számolja el az esetleges értéknövelő beruházásokat.

Csopakkal együtt eredetileg négy település jelezte, hogy átvenné üzemeltetésre a kikötőket, miután a Bahart közgyűlése május elején elfogadta a cég reorganizációs tervét. A hajózási társaságban a kisebbségi tulajdonossá vált tóparti önkormányzatok ugyan nem támogatták – az egyebek mellett a négy kikötő, két kemping, szálloda eladásáról, s az éves szinten közel egymilliárdos bevételt jelentő vitorláskikötők bérbeadásáról szóló – előterjesztést, ám a tavalyi, 6,6 milliárdos állami tőkeemeléssel a cégen belül minősített többségbe kerülő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) keresztülvitte a változtatásokat. Utóbb viszont az MTÜ jelezte, nem ragaszkodik a kikötők eladásához, így a Bahart vezetése tárgyalóasztalhoz ült az érintett polgármesterekkel. Közülük viszont csak hárommal sikerült is megegyeznie, Csopak nemet mondott az ajánlatra.

– Feldarabolták volna a kikötőt, leválasztottak volna belőle egy részt, amely most vitorláskikötőként működik – mondta a Népszavának Ambrus Tibor, Csopak polgármestere. – Tulajdonképpen csak a betonmóló maradt volna meg nekünk, viszont nem kaptuk volna meg azt a partszakaszt, amely most közpark, s ahonnan meg lehet közelíteni a tavat. Egy ilyen szerződést nem írhattam alá, így megszakadt a tárgyalás – fogalmazott a településvezető.

A kikötőt ennek következtében az eredeti tervek szerint árverésre bocsátja a hajózási cég, a tenderen Csopak élhet az elővásárlási jogával. – Természetesen megpróbáljuk megvenni a területet – mondta Ambrus Tibor, aki megjegyezte, bárkihez is kerül a kikötő, azt tovább kell majd üzemeltetni, s a partszakasz közpark jellegén sem lehet majd változtatni.