A legmagasabb fokú hőségriasztást rendelték el péntektől hétfőig

A legmagasabb fokú hőségriasztást rendelték el péntektől hétfőig

Fotó: Unsplash/Sharon McCutcheon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan – írja lapunknak eljuttatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot – lehetőség szerint vizet –, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Mint írják, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, ezért fokozottan figyeljünk egymásra. Különös óvatosságra intik az autóval közlekedőket, és azokat, akik a szabadságukat vízparton töltik.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. Mint hozzáteszik, a ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. – Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – figyelmeztetnek.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét megyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.