Alapvető szakokra tett közzé tömeges álláshirdetést a Madách Imre Gimnázium

Alapvető szakokra tett közzé tömeges álláshirdetést a Madách Imre Gimnázium

Madách Imre Gimnázium (Fotó: Madách Imre Gimnázium/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti Madách Imre Gimnázium (a 2023-as rangsor szerint az ország kilencedik legjobb középiskolája) Facebook-oldalán tett közzé tömeges álláshirdetést az éjszaka folyamán. A hirdetés szerint a 2023/24-es tanévre matematika-informatika (2 fő) angol-bármely, spanyol-bármely, testnevelés és történelem-magyar szakos egyetemi végzettségű tanárokat keresnek.

Az összes meghirdetett pozíció határozatlan időre szól. Akár részállás is elképzelhető. A gyakorlat előny (de korántsem feltétel). Mint írják, „az iskolai alapítvány – a szülők hozzájárulásával – az állam által nem térített tehetséggondozást, szakköröket, szabadidős programokat kifizeti, ami havi átlagban 25-50 ezer forint nettó többletjövedelmet is jelenthet”. E megjegyzés összefügghet a lapunk által tavaly szeptember végén megírt információval, miszerint a Madách Gimnázium tanulónként havi(!) 8000 forintos hozzájárulást kér a szülőktől. 

Akkori cikkünkben megírtuk, hogy a havi jelentős „önkéntes” hozzájárulást azzal indokolta a gimnázium, hogy „az órák megtartásán, az érettségire való felkészítésen és adminisztráción kívül minden egyéb pluszmunkát el tudjanak végezni”. Persze, nem jókedvükben kényszerültek e kérésre, hiszen leírták, hogy ellentétes az elveikkel ez a fajta eljárás, de nem tudják másképp megakadályozni iskolájuk további leépülését, színvonalának csökkenését.

A tanárhiány már tavaly is sújtotta a gimnáziumot, hiszen az akkori kérést indokló nehéz helyzetük árnyalására megjegyezték, hogy a megélhetési nehézségek miatt tíz százalék feletti arányban kényszerültek elhagyni kollégáik a gimnáziumot. A külön támogatás szükségessé válásától függetlenül a gimnázium tavalyi Facebook-posztja szerint az iskola „természetesen állami marad, így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát”.

A mostani Facebook-posztban megjegyzik, hogy az álláshirdetések „előbb-utóbb a közigálláson is megjelennek”. E közszolgálati állásportál tényleges neve Közszolgállás. Cikkünk írásakor ezek a hirdetések a „Madách” keresésre még nem kerültek elő. De ha már ott voltunk, megnéztük, hogy a „tanár” keresőkérdésre hány meghirdetett állást dob föl. Nos, 1684-et.