Diákonként havi nyolcezer forintot kér a Madách Imre Gimnázium

Diákonként havi nyolcezer forintot kér a Madách Imre Gimnázium

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Diákonként havi nyolcezer forintot kér a szülőktől a fővárosi Madách Imre Gimnázium, hogy ezzel az órák megtartásán, az érettségire való felkészítésen és adminisztráción kívül minden egyéb pluszmunkát el tudjanak végezni. Az intézmény erről a Facebook-oldalán írt, megjegyezve, hogy elveikkel ellentétes a dolog, és mindeddig vártak a levél megírásával, most viszont nem tudják másképp megakadályozni iskolájuk további leépülését, színvonalának csökkenését. Indokként többek közt megemlítették, hogy a megélhetési nehézségek miatt idén tíz százalék feletti arányban kényszerültek elhagyni kollégáik a gimnáziumot.

A poszt szerint a gimnázium természetesen állami marad, „így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát”. Ők ezért vállalják a heti kötelező huszonkét óra megtartását, a dolgozatok kijavítását és a diákok felkészítését az érettségire. Ezeken felül a készüléssel, nevelőtestületi értekezletekkel, osztályozó vizsgákkal, ügyelettel és egyéb adminisztrációval már heti több mint negyven órás munkaidőnél tartanak. Elmondásuk szerint ennél több már nem fér bele mindennapi teendőikbe, mert „a megalázóan alacsony bérek miatt a 40 órán túl saját magunk és családunk fenntartásáról is gondoskodnunk kell.”

Az intézmény a fentiek miatt úgy döntött, minden egyéb pluszmunkát az Alma Mater Madách Imre Gimnázium Alapítvány támogat, ehhez pedig a diákonként havi nyolcezer, testvérenként összesen havi tizenkétezer forintot kérnek a szülőktől. Januártól júniusig egy diákra vetítve összesen 48 ezer forintot, vagy a következő tanévben 80 ezer forintot tíz hónapra, „amennyiben a külső tényezők nem változnak”.

Hozzáteszik, az összeg akkor lehet alacsonyabb, ha a következő három hónapban 50 százalékot meghaladó béremelés lesz (minimum 30 százalék béremelés + 20 százalék infláció). Megszűnhet, ha elérik a diplomás átlagbérre vonatkozó 80 százalékos ajánlást, illetve létrejön „egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek.” A befizetett összegek húsz százalékát festésre, felső ablakok és az üvegfal tisztítására, parkettacsiszolásra lesznek kénytelenek fordítani. Az említett alapítvány emellett továbbra is vállalja a Madách-nap és a március 15-i ünnepség színháztermének bérlését, de már erre a kettőre elmegy a szülők által 1%-ban befizetett kétmillió forint. Vállalják továbbá a rászoruló tanulók támogatását, valamint a higiénés-, a fénymásolópapír- és a hiányzó sportszerszükséglet – állami támogatáson felüli – többletbeszerzését.

A bejegyzésben hosszan sorolják, mennyi olyan munkát kell elvégezniük a fentieken túl, amelyre a szülőktől kért pénzt fordítanák, és amelyeket nem tudnák vállalni az eddigi rendszerben tovább. Olyanok szerepelnek itt, mint a házi versenyek összeállítása, az OKTV-re és egyéb országos versenyekre való felkészítés, próbanyelvvizsgák szervezése, nyílt napok lebonyolítása, „az elvárt, de soha ki nem fizetett honlap színvonalas szerkesztése”, projekttevékenységek honorálása, nyári táborok szervezése, külföldi tanulmányutak lebonyolítása, színházlátogatás, évkönyv szerkesztése, országos mérések szervezése, iskolai könyvtár fejlesztése, sportkörök, osztálybajnokságok.

A kormány hónapok óta azt ígéri, hogy akkor lesz pénz a tanárok fizetésemelésére, ha Brüsszelből megérkeznek a helyreállítási alap forrásai. Eközben a pedagógusok tovább tiltakoznak, sztrájkban vagy polgári engedetlenségben vesznek részt. Utóbbi miatt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több tanárt is elbocsátottak – miközben a pedagógusok elvándorlása egyébként is súlyos probléma. A kirúgások miatt péntek este több százan tiltakoztak a Kölcsey Gimnáziumnál.