A magyar ápolók helytállásáról beszélt Kásler Miklós

A magyar ápolók helytállásáról beszélt Kásler Miklós

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 4-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. Kásler Miklós kifejtette: a mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában, jelen pillanatban is.

Kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik. Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Hozzátette, hogy a közeljövőben tizenhárom megyei és egy városi kórház 16 helyszínén újulnak meg vagy épülnek nővérszállók 8,8 milliárd forint uniós forrásból, ami csaknem 1600 szakdolgozó életkörülményeit javítja. Ösztöndíjprogramokat is indítottak az ápolóknak: a Mihalicza-program részeként 2017-től 247 hallgató részesült támogatásban, félévenként 320 ezer és 640 ezer forint közötti összegben. A pályaválasztást támogató program keretében pedig várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban, a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg.

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy míg az orvosok jelentik az egészségügy „agyát”, az ápolók a „szívet és a lelket”.

Eközben az MSZP újra felszólította Kásler Miklóst, hogy távozzon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) éléről. A parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke, Korózs Lajos úgy fogalmazott a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón, hogy az Emmi megbukott, szinte működésképtelenné vált, mivel az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában is válság van. Mint megjegyezte, a miniszter távozását követően egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását is szükségesnek tartják.