A mama nem adja fel

A mama nem adja fel

Kótai Margit az egyik unokával (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szürreális élmény volt a vesztegzár. Néztük az ablakból az üres utcákat, interneten dolgoztunk kényelmes otthonunkban, néha elkocsikáztunk vásárolni, s a végén már kezdtük élvezni, hogy jut időnk olvasásra. De százezer-számra vannak szerte az országban, akik szűk viskókban nyomorognak sokadmagukkal, és a járvány alatt nem azon tépelődtek, hol vegyenek kézfertőtlenítőt, hanem azon, hogy mit egyenek. Közéjük tartozik a büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja, akiknek az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gondja.

(...)

A közmunkásként dolgozó Margó mosolygós, gömbölyded, ropogós húsú asszony. Mosolya őszintének látszik, pedig nem mindig az. „Nem akarom, hogy bárki észrevegye, ha elcsüggedek vagy szomorú vagyok – szögezi le. – Muszáj elhitetni magammal és a családdal, hogy ha kis lépésekben előrébb jutunk, egyszer majd jobb lesz. Derűsnek kell lenni, már csak a gyerekek miatt is. Ha azt látják, hogy örülök, ők is örülni fognak. Akkor is, ha nincs minek örülni”

Rontó Józsefné, Kótai Margit hat unokát nevel harminc négyzetméteren. A rogyadozó ház megszokott látvány a büdi telepen. Margó férje a konyhában alszik, Margó egy kamraszerű lyukban a kicsi Dórikával, a három nagyobb lány az egyik szobában, a két fiú a másikban. A nagyi meggyőződéssel vallja, mondogatja is sokszor, hogy „egy lakásban, ahol békesség, szeretet uralkodik, el lehet férni, akármilyen kicsi. Ha nincs összetartás, hiába élsz kastélyban, nem leszel boldog”.

https://hang.hu/belfold/2020/06/29/a-volegeny-es-a-negy-arva-gyerek/

(...)

Margó szorosra húzza a nadrágszíjat, világéletében így élt, nagy rutint szerzett abban, hogyan lehet gazdálkodni a nincsből. A legszükségesebbre költ: a kártyás villanyóra feltöltésére, gyógyszerre, télen tüzelőre, az iskolai pénzek befizetésére, mert nem mondhatja azt a gyerekeknek, hogy nekik nem futja iskolai kirándulásra. A nyaralással viszont nem akad gondja, mert még sosem nyaraltak.

(...)

Hogyan és miből élnek Margóék? Miért ő neveli az unokákat? Miről álmodnak? A válaszokat és a teljes riportot keresse a Magyar Hang legfrissebb, július 3-án megjelent 2020/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 27. számban? Itt megnézheti!