A nagyköveteknek kéne elpasszolniuk a fölösleges lélegeztetőgépeket

A nagyköveteknek kéne elpasszolniuk a fölösleges lélegeztetőgépeket

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu írta a DK-s Czeglédy Csaba Facebook-posztjára hivatkozva, hogy a külügyminisztérium írásban utasította arra a nagyköveteket, hogy próbálják meg rásózni a szolgálati országuk kormányaira azokat a lélegeztetőgépeket, amelyeket a magyar kormány még az év korábbi szakaszában vett, és nem lesz rájuk szükség (illetve nincs ember, aki működtesse őket, vagy kórházi intenzív terápiás ágy, ahová fektetni tudnák a lélegeztendő beteget).

https://www.facebook.com/dr.czegledycsaba/photos/a.365568880667292/778468786043964/

Czeglédy a Facebookon nyilvánosságra hozott külügyi levelet úgy kommentálta, hogy „Ez a hivatalos irat két dolgot bizonyít: nincsen itthon elég orvos és szakképzett ápoló, akik a megvásárolt 18.500 lélegeztetőgépet működtetni tudnák, az Orbán-kormány pedig ennek tudatában teljesen szándékosan szórta el a pénzünket ennyi gépre”.

Tavasszal a kormány összesen 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, de azokat kezelni képes szakembereket elfelejtettek venni. A beszerzés 300 milliárd forintba került, majd 2,5 milliárd forintból építettek raktárat a máshol el nem helyezhető gépeknek.