A Posta vezetője szerint az EU miatt nem tudnak bért emelni

A Posta vezetője szerint az EU miatt nem tudnak bért emelni

A Magyar Posta épülete Héderváron (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió még 2014-ben állapította meg támogatási összegét, emiatt nincs most pénz bért emelni – erről beszélt az M1 pénteki műsorában a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Schamschula György kifejtette, a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélkül kell a szolgáltatást végezniük, ami gazdasági alapon sokszor nem lehetséges. Ezért hozta létre az Európai Unió a támogatási programját, ami lehetőséget ad a tagállamoknak a posták segítésére, az összeget viszont még 2014-ben állapították meg. Schamschula hozzátette, a bérek azóta negyven százalékkal emelkedtek, de a támogatás nem követte már eddig sem ennek az ütemét.

A vezérigazgató szerint a postai szolgáltatók a világon mindenhol szenvednek, egyre kevesebben küldenek leveleket, és a csekkforgalom is hanyatlik. A posta sajnos üzemi szinten veszteséges vállalat, mondta Schamschula.

Úgy látszik tehát, hogy nem közelednek az álláspontok, miután a postások a hét elején bejelentették: szombaton a Vám utcai minisztérium előtt tüntetnek majd. A szervezők sok emberre számítanak, állítólag vidékről is érkeznek majd, akkora az elégedetlenség.

A szakszervezetek 15 százalékos bérfejlesztést szerettek volna kiharcolni, a Magyar Posta viszont csak egyszeri, szenioritáson alapuló juttatást ajánlott. Ezután jelentették be a postások, hogy utcára vonulnak.

Schamschula a pénteki interjúban megjegyezte, hétfőn folytatják a tárgyalásokat.