„A propagandista lakájmédia nem sajtó” – Karácsony Gergely Baranyi Krisztinával ért egyet

„A propagandista lakájmédia nem sajtó” – Karácsony Gergely Baranyi Krisztinával ért egyet

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Úgy általában azzal értek egyet, amit Baranyi Krisztina is képviselt a minap: a propagandista lakájmédia nem sajtó, a hatalmi érdekek kiszolgálása nem keverendő össze az újságírással – erről írt közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester szerdán.

Mint kifejtette, ez azt jelenti, legtöbbször „szóra sem érdemes méltatni”, amit „összehazudnak”. – A minap azonban elém került egy propagandatermék, ami egy ukrán hírportálnak adott interjúmat igyekszik kiforgatni, olyat állít, amit soha nem mondtam és soha nem gondoltam Ukrajnáról és a kárpátaljai magyarokról – csak a szokásos, mondhatnánk, a megszokott orosz módszer, ám most, háború idején tényleg különös jelentősége van a szavaknak. Mit tehetnék, pert indítok – jelezte. Ugyan a főpolgármester nem közölte, pontosan melyik cikkre gondol, de a kormánypárti Pesti Srácokon jelent meg egy írás, amely Karácsony egy ukrán lapnak adott interjújával foglalkozik.

A politikus posztjában jelezte, hogy öt éve, „amikor annak oka és ideje volt, akkor az ukrán állammal szemben is kiállt a kárpátaljai magyarok jogaiért”. Ennek alátámasztására csatolt egy 2017-es képet, amin épp az ukrán nagykövetség előtt tiltakozom a nemzetiségi jogokat sértő nyelvtörvény ellen. A háború kapcsán viszont úgy fogalmazott: „úgy van az, ahogy azt már mások mondták: ha Ukrajna győz, nem lesz háború, ha Oroszország győz, nem lesz Ukrajna. Lehet viszont egy új Szovjetunió a határunkon, és 40 év elég volt, hogy megtapasztaljuk, milyen világ is az, nem kérünk belőle.” Később arra is kitért, a fegyveres konfliktusból ki lehet, és ki is kell maradnia Magyarországnak is, de az erkölcsileg helyes álláspont elfoglalása nem maradhat el. – Nekünk kell visszavívnunk magunknak azt a teret, ahol a politikáról, mint erkölcsi kérdésekről vagyunk képesek beszélni. Ebből az erkölcsi alapállásból pedig nem moshatjuk össze az agresszort az áldozattal. Ebből az erkölcsi alapállásból elfogadhatatlan az a politika, ami Ukrajnát túszként használja például az EU-val folytatott jogállami vitákban – vélte.

Leszögezte azt is, megveti azt a politikát, „ami mentes minden erkölcsi megfontolástól és olyan ösztönlénynek nézi a magyarokat, akikről azt feltételezi, hogy nem érdekli őket semmi más, csak hogy kit hibáztassanak a nehézségekért”. Ennek a megvetésre méltó politikának a legfontosabb eleme az erkölcsi normákon alapuló megközelítés elutasítása, a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése helyett a „mi” és “ők” állandó szembeállítása. – Budapest ragaszkodik a saját erkölcsi normáihoz, és azokból továbbra sem enged – zárta posztját.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az ATV-n keveredett konfliktusba egyébként szintén a Pesti Srácok egyik munkatársával, akinek nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseire, mondván „ócska propagandistáknak” nem nyilatkozik.