Filemon Mihály most azt állítja, csak viccből kérte a szmájli levételét

Filemon Mihály most azt állítja, csak viccből kérte a szmájli levételét

A nyírmártonfalvai lombkorona nélküli lombkoronasétány (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitulnak az indulatok Nyírmártonfalván: a lomb nélküli lomboronasétányról elhíresült Hajdú-Bihar megyei település ezúttal Filemon Mihály polgármester és egy önkormányzati alkalmazott csatájától hangos. Az ügy már a rendőrségnél van – derült ki a Vadai Ágnes DK-s képviselő és Polt Péter közötti levélváltásból.

Az ügy előzménye éppen a sokszor emlegetett lombkoronasétány, melyet Filemon úgy építtetett meg 60 milliós uniós forrást is igényelve, hogy aztán később kivágták a sétány körüli ültetett erdőt. Az ügyről szóló Facebook-bejegyzést röhögős szmájlival kommentálta Magyar Petra, nyírmártonfalvai szociális gondozó, amivel kiváltotta Filemon nem múló haragját, és – a jelek szerint – bosszúját is. A gondozónő ellen belső vizsgálat indult, később pedig már az került napirendre, hogy Magyar Petra rosszul végezte a munkáját. Ezt igazolandó, Filemon Mihály egy levélre hivatkozott, melyben Magyar Petra egyik idős kliense panaszkodott a gondozónő munkájára és stílusára. Magyar Petrának viszont sikerült rögzítenie az érintett asszony hívását, melyben a néni bevallotta: meg akarták győzni, hogy panaszkodjon rá, és aláírattak vele egy üres papírlapot is. 

A történtekről beszámoló RTL szerint Filemon Mihály már egy kitöltött, aláírt panaszlevelet említett, és „a kérésnek” eleget téve, egy új gondozónőt jelölt ki az idős asszony mellé.

Vadai Ágnes itt kapcsolódott be az eseményekbe: július 8-án elküldött levelében többek között arról kérdezte Polt Pétert, hogy:

• Valóban hamis okiratot készíthettek-e a nyírmártonfalvai önkormányzatnál?
• Ha igen, akkor megállapítható a közokirat-hamisítás bűntette, a hamis magánokirat felhasználásának vétsége, vagy más törvénysértés?
• Az ügyészség foglalkozik-e a történtekkel, és ha igen, akkor az eljárás melyik szakaszában tartanak?
• Hány személyt, milyen bűncselekmény gyanújával hallgattak ki eddig? 

Polt Péter hétfőn elküldött válaszában röviden jelezte: Vadai Ágnes kérdéseit feljelentésként értékelte és a levelet továbbküldte az illetékes Debreceni Rendőrkapitányságnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendőrség eljárást is indított: a hatályos jogszabályok szerint a feljelentés beérkezésétől számított három napon belül kell döntsenek az eljárás megindításáról vagy elutasításáról, de kevés értékelhető adat híján kérhetik a feljelentés kiegészítését is. Az ügyben kérdéseket küldtünk a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak és megkerestük Filemon hivatalát is. 

Filemon: Mindez teljesen másként történt

Filemon Mihály telefonon hívott vissza minket. Mint mondta, a rendőrségtől még nem keresték meg, de Hadházy Ákos egyik Facebook-posztjából úgy tudja, a debreceni nyomozók visszautasítottak egy hivatali visszaélés és kényszerítés gyanújával, a személye ellen tett feljelentést.

A nyírmártonfalvai polgármester állította, Magyar Petra nem mond igazat, sőt, félrevezeti az ellenzéki sajtót is. „Szó sem volt felelősségre vonásól, meg belső vizsgálatról. Az igazság az, hogy Petra módosította volna a munkarendjét - ő sokáig reggel nyolcra járt dolgozni, bár a munkarend szerint hétre kellett volna, de a gyermeke miatt tettünk ennyi engedményt. Aztán amikor tőle is a dolgozók általános időbeosztásét kértük volna számon, betegállományba ment” – magyarázta Filemon. Szerinte ebből a helyzetből adódott, hogy Magyar által ápolt idős nő aztán levélben kért segítséget az önkormányzattól – amíg Petra nem tudja őt ellátni, küldjenek ki egy másik gondozót hozzá – ők pedig segítettek is. A polgármester állítja, egy szó sem igaz abból, hogy üres papírt írattak alá a nénivel. Filemon szerint azt egy külön dokumentum bizonyítja, hogy az asszony családja jelenlétében, saját akaratából írt kérelmet küldött nekik.

A polgármester azt is tagadta, hogy bármilyen felelősségre vonás történt volna Petra szmájlija miatt. „Én nagyon jóban voltam a családjával, sokat segítettem nekik, ezért ért nagyon váratlanul, hogy pont ő reagált így. Viccesen megkértem, hogy vegye le a szmájlit arról a bejegyzésről, nem volt semmilyen számonkérés” – állította a polgármester.

Kivágták az erdőt, hogy ne érje viharkár

Beszélgetésünk során szóba került a lombkoronasétány ügye is. Filemon hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, ő saját forrásból építette meg a 64 milliós faszerkezetet - az EU-tól pénzt nem, csak egy támogatói okiratot kapott. Azt viszont elismerte, hogy az ügyben az OLAF vizsgálódik, esetleges szabálytalanságot vélelmezve. Filemon Mihálynak arra is volt magyarázata, hogy egy lombkoronasétány körül miért kell tarra vágni az erdőt – amire a sétány amúgy kilátást nyújtana. Hát azért, mert az ültetett erdő vágáséretté vált, és ilyenkor az erdőtörvény szabályait betartva ki lehet termelni a faanyagot. „Négy és fél évig vártunk arra az okiratra, addig az erdő túltartottá nőtte ki magát. Ha nem vágjuk ki a fákat, akár viharkár is érhette volna az erdőt, ahogy a környéken is megtörtént” –indokolt egyedi logikával Filemon.

Frissítés: a rendőrséghez nem érkezett meg Polt levele

Két nappal cikkünk megjelenése után a Debreceni Rendőrkapitányság is válaszolt a Magyar Hangnak. "Megkeresése alapján tájékoztatom, hogy az Ön által kérdezett feljelentés hatóságunkhoz válaszadásunkig nem érkezett meg" - írták. Így még kevésbé érthető, hogy milyen feljelentés elutasításáról beszélt lapunknak Filemon Mihály.