Akár 15 százalékkal is drágulhatnak a temetések januártól

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak a temetések januártól

Mécsesek és virágok Salgótarjánban, a régi központi temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2022. október 30-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 15 százalékkal drágulhatnak a temetések januártól – mondta az RTL Híradónak egy temetkezési vállalkozó. „A krematóriumoknál a gázárak emelkednek, és nagyon sok az üzemanyag-áremelés. Nem ársapkás üzemanyagot tankolnak a vállalkozások, így ez nagyon befolyásolja a szállítási költséget. Ez egyrészt közvetlenül érinti a vállalkozásokat, másrészt begyűrűzik, hogy a kellékeket szállítók is kénytelenek emelni” – mondta Lányiné Kakas Magdolna, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat vezérigazgatója.

A vállalkozó szerint Budapesten 550 ezer forint alatt nehéz megoldani egy koporsós temetést, az urnás akkor kerül 180 ezerbe, ha a hozzátartozók hazaviszik az urnát. Vidéken valamelyest alacsonyabbak lehetnek az árak: a KSH szeptemberi összesítése szerint egy koporsós temetés átlagosan 336 ezer forintba került, a hamvasztás szórással 239 ezerbe. Ezek az árak emelkedhetnek a jövőben. 

A temetkezési vállalkozók szakmai szervezetei közösen kérték a kormányt, hogy visszakerülhessenek a rezsicsökkentéssel védett körbe. A kormány az RTL-nek úgy reagált erre, hogy több munkahelyvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedést hoztak, ezek állnak a temetkezési vállalkozások rendelkezésére is.

Címkék: temetés, rezsiemelés