Aggódhat Szijjártó, feljelentették a luxusjachtozásért

Aggódhat Szijjártó, feljelentették a luxusjachtozásért

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentés érkezett Szijjártó Péterrel szemben a luxusjachtos nyaralás miatt – tudta meg a HVG.hu. A lap korábban a Legfőbb Ügyészségnél érdeklődött, felveti-e a korrupció gyanúját az állami megrendelésekből gazdagodó Szíjj László hajóján való nyaralás. Felmerülhet-e annak a gyanúja, hogy a külügyminisztert ajándékba kapta a becslések szerint 40-60 milliós nyaralást?

A Legfőbb Ügyészség továbbította a Központi Nyomozó Főügyészséghez a megkeresést. Utóbbi válaszából kiderült, az utazás miatt valaki már feljelentette a külügyminisztert, eredmény viszont még nincs.

Szijjártóval szemben eközben vagyonnyilatkozat-tételi eljárás is indulhat, miután a jobbikos Stummer János eljárást kezdeményezett. Már csak az a kérdés, az illetékes bizottság rábólint-e erre. Stummer korrupciós botrányt emlegetett, és úgy látja, a külügyminiszter erre még semmilyen választ nem adott. Szijjártó egyébként augusztus 25-én beszélt arról, hogy a nyaralását magánügynek tekinti.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Kocsis-Cake Olivio közben arról írt, hogy feljelentést tett az OLAF-nál Szíjj László „korrupciógyanús ügyletei” miatt. A politikus kiemelte, míg 2010 előtt szerinte ismeretlenség övezte Szíjj személyét, a második Orbán-kormány után hirtelen növekedni kezdtek cégei.

„Nem ez az első esete a Szijjártó és Szíjj családok összefonódásának. A külgazdasági és külügyminiszter húga, a már autó- és motorsporttal is foglalkozó Szijjártó Sarolta éppen akkor tevékenykedett a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagyköveteként, amikor Szíjj László kongói és zambiai út- és hídépítési projekteket nyert meg a magyar külügyi tárca támogatásával, de a pályázatok, üzletek lebonyolításában ugyanígy része volt Bártfai-Mager Andrea miniszter asszony ma már körözött exférjének is” – közölte Kocsis-Cake Olivio.

A frakcióvezető-helyettes túlárazott közbeszerzésekről írt, és arról, hogy Szíjj 2017-ben 606,5 milliárdos közbeszerzést nyert el az érdekeltségeivel. Ennek 44,1 százaléka, nagyjából 268 milliárd európai uniós forrásból jött. A Duna Aszfalt Kft. 2017 óta 1052 milliárdért nyert közbeszerzéseket, aminek 43,5 százaléka uniós forrás.