Aláírta Novák Katalin a katatörvényt

Aláírta Novák Katalin a katatörvényt

Novák Katalin (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába zajlottak tüntetések és kérték többen is a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a katás adózási lehetőség jelentős szűkítését jelentő új szabályozást, Novák Katalin hétfőn délután szignózta azt. Bár érzékelte a felháborodást és helyesebbnek tartotta volna, ha a kormány megfelelően segíti az érintetteket, Orbán Viktortól megnyugtató válaszokat kapott a felmerülő aggályokra.

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam – jelentette be Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn kora este a Facebook oldalán. Mint írta, „alaposan megvizsgálta és megfontolta” az elfogadott törvényt, ahogy a hozzá érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia, nem talált.

Az államfő azt írta, hogy a törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.

Ugyanakkor ő is érzékelte a felháborodást, azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. – Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés – írta, hozzátéve, hogy gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a kormány megfelelően segítse az érintetteket. Tájékoztatása szerint megbeszélését folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival, ezeken ígéretet kapott arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

Novák Katalin azzal zárta bejegyzését, hogy rendkívüli időket élünk, a háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívülálló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt, Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. – Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé – közölte. Végül pedig azt hangsúlyozta, hogy „összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás - ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon”.

Mint ismert, múlt hétfőn nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek a módosítást, amely alapján a jövőben cégeknek nem, csak magánszemélyeknek adhatnak számlát a katások, ez alól kivételt a taxisok jelentenek. Ezzel együtt az évi összeghatár 18 millió forintra emelkedik. A javaslatot rendkívül gyorsan, kedden már el is fogadta a parlament.

Már aznap tüntetés zajlott, ahogyan azóta szinte minden nap utcára vonultak az érintettek. Legutóbb éppen hétfőn reggel, amikor teljes egészében lezárták a Margit hidat.